NYHETER:

USA: Lättare få medicinsk abort

Enligt the Guttmacher Institute har 106 olika abortrestriktioner införts under 2021 i 19 olika delstater i USA.Foto: TT/AP Photo/Rebecca Blackwell

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

USA: Lättare få medicinsk abort

Det kommer att bli lättare att få medicinsk abort i USA efter att myndigheten Food and Drug Administration i förra veckan beslutade att medicinen kan skickas till en patient via post och släppa kravet på att patienten ska träffa en läkare. Samtidigt har flera delstater infört restriktioner kring medicinsk abort.

Av Bella Frank

USA | Under covid-19-pandemin har det på många platser i världen blivit enklare att få medicinsk abort genom att endast träffa läkare på nätet för att sedan få abortpiller på recept eller skickade direkt hem till sig med post. Så även i USA där regeringen tidigt under 2020 med hänvisning till pandemin gjorde det möjligt för kvinnor, transpersoner och ickebinära att genom läkarbesök via nätet få medicinen som krävs för abort skickade till sig.

Genom beslutet av Food and Drug Administration (FDA) permanentas nu den möjligheten, rapporterar Reuters. Det innebär att personer som bor långt ifrån abortkliniker och annan sjukvård inte längre behöver resa långt för att få den vård de behöver.

Många delstater som har begränsat aborträtten har dock förutsett den här möjligheten och har redan lagstiftning på plats som förbjuder tillvägagångssättet. Under året har åtta delstater infört begränsningar kring medicinsk abort, flera av dessa behandlas dock rättsligt och har ännu inte trätt i kraft. Begränsningarna handlar bland annat om krav på att läkare och patient måste träffas för en förskrivning av abortpiller, rapporterar Guttmacher Institute.

Andra delstater som Kalifornien och New York som vill bevara aborträtten kan dock komma att göra det möjligt för personer från andra delstater att använda sig av nätläkare där för att på så sätt få tillgång till medicinsk abort.

Medicinsk abort fungerar upp till den tionde graviditetsveckan och består av två piller, mifepristone som blockerar kroppens hormon progresteron, och misoprostol som sätter igång sammandragningar i livmodern.

Pillren har varit godkända av FDA sedan år 2000 och de kan komma att spela en viktig roll i att bevara rätten till abort i ett land där den begränsas allt mer – enligt the Guttmacher Institute har 106 olika abortrestriktioner införts under 2021 i 19 olika delstater, det är det högsta antalet restriktioner mot aborträtten som har införts sedan Högsta domstolens beslut Roe v Wade 1973, och som sedan dess har garanterat aborträtten i USA.

Det beslutet ser ut att vara på väg att antingen rivas upp eller kraftigt försvagas. Den 1 december hördes muntliga argument om Mississippis abortförbud efter den femtonde graviditetsveckan som är en direkt utmaning av Roe v Wade. Beslut från Högsta domstolen väntas i juni 2022.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.