NYHETER:

Serbisk stad stoppar litiumgruva

Protest mot den planerad gruvan i Loznica i, Serbien, den 11 december 2021. Foto: TT/AP Photo/Darko Vojinovic

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Serbisk stad stoppar litiumgruva

Av Bella Frank

SERBIEN | De lokala myndigheterna i Loznica i västra Serbien meddelade nyligen att man tänker skrinlägga planerna på en litiumgruva i området. Gruvplanerna har länge kritiserats av landets miljö- och klimatrörelse som menar att projektet som leds av gruvjätten Rio Tinto skulle leda till enorma klimatskador med omfattande mark- och vattenföroreningar. Rio Tinto har dock meddelat att man inte har gett upp planerna på att genomföra projektet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I somras blev det klart att Rio Tinto skulle gå in med 2,4 miljarder dollar i gruvprojektet som antas leda till stora ekonomiska vinster eftersom efterfrågan på litium är så stor. Men risken är att bland annat avfallsvatten från gruvan skulle leda till föroreningar, och protester mot gruvan har hållits upprepade gånger under hösten. Demonstranterna har bland annat blockerat vägar med krav på att gruvbygget stoppas.

Serbien är allvarligt drabbat av luftföroreningar och enligt en studie från Belgrade Universitys biologifakultet dras slutsatsen att gruvan inte bör byggas eftersom den kommer att orsaka ”oersättliga skador på biosfären” rapporterade Reuters i somras.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.