NYHETER:

Liverpoolkapten: ”Fotbollsspelares hälsa tas inte på allvar”

Jordan Henderson, lagkapten för Premier League-klubben Liverpool, kritiserar Premier League för att inte ta spelares hälsa och välbefinnande på tillräckligt stort allvar. Foto: TT/AP Photo/Rui Vieira

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Liverpoolkapten: ”Fotbollsspelares hälsa tas inte på allvar”

Jordan Henderson, lagkapten för Premier League-klubben Liverpool, kritiserar Premier League för att inte ta spelares hälsa och välbefinnande på tillräckligt stort allvar. Ett intensivt spelschema i jul- och nyårstider medför skaderisker och spelares mentala hälsa påverkas då det är kort tid att återhämta krafterna mellan matcherna, säger lagkaptenen i en intervju med BBC Sport.

Av Klas Lundström

IDROTT/HÄLSA | Fotbollsklubben Liverpools lagkapten Jordan Henderson har tagit bladet från munnen och kritiserat engelska Premier League för att inte ta spelares hälsa på allvar.

Såväl risken för nya covid-19-varianter som ett traditionsenligt, men med åren alltmer fullspäckat, spelschema under jul- och nyårshelgerna tar ut sin rätt på spelares kroppar och psyken, menar Liverpoolkaptenen i en intervju med BBC Sport:

– Jag är bekymrad över att ingen riktigt tar spelares välbefinnande på allvar, säger Jordan Henderson.

”Måste diskuteras mer”

Det handlar – tillägger Henderson – om att ta diskussioner med chefer och ansvariga inom Premier League, världens mest penninglukrativa och för spelare en av de mest prestigefulla ligorna att spela i, för att få till stånd en förändring.

I exempelvis Spanien och Italien och andra europeiska länder gör ligor uppehåll så här års, men inte Storbritannien och i tider av positiva covid-19-fall inom spelartrupper i Premier League har många spelare ställt sig frågande till vad som egentligen krävs för att ta det säkra före det osäkra och säkerställa spelares hälsa och välmående och ställa in matcher.

”Påverkar oss direkt”

I vissa fall, på sistone, har så skett, men enligt ett mönster som få tycks begripa sig på. På senare år har matchandet intensifierats i takt med att tv-pengarna för Premier League ökat under de högtider då fler har möjlighet att se matcherna, antingen på plats eller framför allt via olika strömningsplatser.

Som extra tyngd har covid-19 adderats och ökat pressen alltmer på Premier Leagues visserligen välbetalda spelare, vilka likväl under ”coronaåren” till följd av nedstängningar och uppskjutna matcher sett säsonger gå in i varandra utan adekvat återhämtning.

– Vi talar ut om det här i egenskap av spelare eftersom det i slutändan påverkar oss direkt, säger Jordan Henderson som förra året var en av de bidragande aktörerna bakom en spelarfond för att ekonomiskt stärka det brittiska hälsosystemet i sin kamp med covid-19.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.