NYHETER:

Domar mot egyptiska bloggare och advokat fördöms

Den egyptiske aktivisten, journalisten och bloggaren Alaa Abd El-Fattah dömdes i måndags till fem års fängelse. Foto: Peoples dispatch

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Domar mot egyptiska bloggare och advokat fördöms

Den egyptiske aktivisten, journalisten och bloggaren Alaa Abd El-Fattah dömdes i måndags till fem års fängelse. Samtidigt dömdes hans tidigare juridiska ombud, människorättsadvokaten Mohamed al-Baqer och bloggaren Mohamed ”Oxygen” Ibrahim till fyra års fängelse anklagade för att ha ”spridit falska nyheter”. Domarna fördöms av människorättsorganisationer.

Av Bella Frank

EGYPTEN | Människorättsorganisationen Human Rights Watch fördömer domarna i ett uttalande på måndagen:

– Det oerhörda rättsövergreppet som har utfärdats av den här undantagsdomstolen för att straffa fredliga uttryck visar hur Egyptens rättsväsende i sig har blivit ett verktyg för repression, säger Joe Stork, vice chef för Human Rights Watchs Mellanöstern- och Nordafrika avdelning på organisationens hemsida.

– Rätten måste häva domarna och släppa El-Fattah, al-Baqer, och Ibrahim fria omedelbart, fortsätter Stork.

Kommittén för skydd av journalister, Committee to Protect Journalists, fördömer måndagens domar mot Alaa Abd El-Fattah och Mohamed Oxygen Ibrahim och kallar dem ”oacceptabla” och menar att domarna ”visar hur långt myndigheterna är beredda att gå för att straffa dessa journalister för deras arbete”, säger Sherif Mansour på organisationens hemsida och fortsätter:

– Båda journalisterna har redan tillbringat fler år i fängelse efter falska anklagelser och myndigheterna måste släppa dem fria omedelbart och ovillkorligen.

Alaa Abd El-Fattah blev känd över hela världen i samband med protesterna på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren 2011. Sedan 2013 har han vid upprepade tillfällen gripits på oklara grunder, liksom dömts till flera fängelsestraff. När han greps den 29 september 2019 hade nya protester mot landets repressiva regim under president Abdel Fattah al-Sisi brutit ut, protester Alaa Abd El-Fattah dock själv inte hade deltagit i. Han var då villkorligt släppt och tvingades tillbringa varje natt på en polisstation och det var i samband med att han inställde sig där som han greps på nytt. Han har sedan hållits häktad och först i höstas inleddes rättegången mot honom.

Människorättsadvokaten Mohamed al-Baqer är grundare av organisationen Adalah Center for Rights and Freedom och greps när han representerade Alaa Abd El-Fattah under ett förhör senare samma dag. Även han har hållits häktad sedan dess och människorättsorganisationer har vid upprepade tillfällen krävt hans frisläppande. Han dömdes i måndags till fyra års fängelse för att ha ”spridit falska nyheter”, rapporterar The Tahrir Institute for Middle East Policy (Timep) på sin hemsida.

Bloggaren Mohamed ”Oxygen” Ibrahim greps i april 2018 och hölls först häktad i över ett år innan han släpptes i juli 2019 i väntan på rättegång. Men bara några månader senare greps han på nytt och har sedan dess hållits fängslad. Även han dömdes i måndags till fyra års fängelse för spridande av falska nyheter. Mohamed Oxygen Ibrahim hade på sin blogg Oxygen Egypt och via sociala medier rapporterat om oegentligheter i presidentvalet 2018, liksom rapporterat om anklagelser om polisvåld, uppger Committee to Protect Journalists.

Den 25 oktober i år meddelade president al-Sisi att landets undantagstillstånd som infördes 2017 skulle lyftas. Samtidigt fortsätter domstolar som upprättats under undantagslagar att döma journalister, aktivister och människorättsförsvarare till fängelse efter rättegångsprocesser som enligt Amnesty International är ”orättvisa till sin natur”. Medan Amnesty International välkomnade beskedet om att undantagstillståndet skulle lyftas betonade organisationen att dessa domstolar måste sluta användas:

– Att undantagstillståndet lyfts är en god nyhet i det att myndigheterna inte längre kommer att kunna hänvisa nya fall till undantagsdomstolarna som skapades under det. Men nyheterna har en besk eftersmak, sade Philip Luther från Amnesty International i samband med al-Sisis besked i oktober, och pekade på att ett stort antal fredliga aktivister och människorätttsförsvarare redan hade pågående rättegångar i de särskilda domstolarna, och uppmanade att bland andra Alaa Abd El-Fattah, Mohamed al-Baqer och Mohamed Oxygen Ibrahim skulle släppas.


– Myndigheterna måste också upphöra med användandet av undantagsdomstolar helt och hållet eftersom deras förhandlingar bryter mot den mest grundläggande standarden för en rättvis rättegång, inklusive tilltalades rätt att överklaga sina domar och fängelsestraff till högre instanser, fortsatte Philip Luther.

Redan i helgen väntas en annan rättegång mot människorättsförsvarare i en undantagsdomstol. Det handlar bland annat om anställda i den egyptiska människorättsorganisationen Egyptian Coordination for Rights and Freedoms (ECRF) som ska ställas inför rätta på söndag.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.