Människorättsaktivisten Mahienour El Masry greps 22 September 2019. Foto: Civicus

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Upptrappad repression mot människorättsförsvarare i Egypten

Två anställda vid en av Egyptens viktigaste människorättsorganisationer, Egyptian initiative for personal rights, har gripits de senaste dagarna i vad Amnesty International beskriver som en ”skrämmande eskalering” av myndigheternas behandling av landets civilsamhälle.

Av Bella Frank

EGYPTEN På onsdagen greps Karim Ennarah, chef för avdelningen för straffrätt på Egyptian initiative for personal rights (EIPR) i Dahab där han var på semester. Enligt den oberoende tidningen Mada Masr greps han av civilklädd säkerhetspolis, efter att de på tisdagen försökt gripa honom i hans hem i Kairo. Han greps tre dagar efter att en annan anställd vid EIPR greps och de båda gripandena ses som en upptrappad repression mot människorättsförsvarare i landet.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som Mohamed Basheer, administrativ chef på EIPR, greps för att därefter förhöras om ett möte han hade den 3 november med flera ambassadörer och diplomater på människorättsorganisationens kontor. Han förhördes utan advokat och anklagas av den särskilda åklagarmyndigheten SSSP för terrorrelaterat brott. SSSP har länge haft en utvidgad tolkning av terrorbegreppet vilket har använts mot en lång rad människorättsaktivister och fredliga politiska aktivister i landet, bland andra Mahienour el-Massry och Esraa Abdelfattah.

Amnesty International fördömer gripandet:

– Genom att gripa Mohamed Basheer, anställd vid en av Egyptens mest prominenta oberoende människorättsorganisationer har egyptiska myndigheter återigen visat sin intolerans gentemot all form av granskning av deras urusla meritlista vad gäller mänskliga rättigheter, och sänder ett skrämmande budskap till den hårt ansatta människorättsgemenskapen i Egypten om att de fortsätter att vara utsatta för risker, säger Philip Luther, Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikachef för forskning och påverkansarbete på organisationens hemsida.

Amnesty International anser att Basheers gripande är ett direkt resultat av hans arbete för EIPR:s och uppmanar det internationella samfundet – och särskilt de länder vars ambassadörer och diplomater som var närvarande på mötet med honom den 3 november – att agera.

– [De] måste nu visa att de inte accepterar denna repressalie och uppmanar egyptiska myndigheter att omedelbar och ovillkorligen släppa Basheer, lägga ner alla åtalspunkter mot honom, och sätta ett stopp för förföljelsen av det egyptiska civilsamhället och människorättsförsvarare, säger Luther.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.