Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Budgetstrid skakar EU - varnas för nya avhopp

Djupa klyftor och hårda ord skiljer öst från väst i EU:s budgetstrid. Inför dagens digitala toppmöte varnas för att striden kan leda till att fler länder lämnar EU.

Av Wiktor Nummelin

EU Kampen har jäst i flera år mellan Ungern och Polen på den ena sidan och merparten av de övriga medlemsländerna på den andra. I måndags ställdes allt på sin spets när de två länderna öppet valde att blockera en uppgörelse om nästa långtidsbudget och coronastöd.

Själva budgeten är dock inte problemet. Det som regeringarna i Warszawa och Budapest vill stoppa är i stället införandet av ett nytt system för att se till att alla EU-länder följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Framför allt Ungern anar ugglor i mossen. Premiärminister Viktor Orbán tycks övertygad om att allt handlar om invandring och migration.

”När det här förslaget går igenom kommer det inte att finnas några hinder för att knyta medlemsstaternas del av gemensamma medel till stöd för migration och använda ekonomiska medel för att utpressa länder som är migrationsmotståndare”, heter det i ett uttalande från Orbán.

Stormigt hav?

Flankstöd får han också från Janez Jansa, premiärminister i Slovenien, som den 1 juli nästa år tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

I ett brev till övriga EU-länder inför torsdagens webbtoppmöte varnar Jansa för att EU nu ”seglar på stormigt hav” och att nya utträden kan bli fallet om inte enighet kan nås.

”Annars har vi bara att vänta på att nästa skepp ska lämna konvojen”, skriver Jansa.

Gott så, tycker vissa.

”Precis som britterna borde de ungerska och polska ledarna bryta banden med det europeiska projekt vars värderingar de inte längre delar”, skriver belgiska tidningen Le Soir i ett ilsket ledarstick.

Tyskland hoppas

Hur blockeringen ska lösas upp är svårt att sia om. Ingen sida verkar än så länge redo att backa.

– Den överenskomna kompromissen om rättsstatsprinciperna är ett absolut minimum. Vi kan inte acceptera något mindre, har Nederländernas premiärminister Mark Rutte deklarerat inför sitt parlament, enligt nyhetssajten Politico Europe.

Torsdagens digitala toppmöte lär knappast bjuda på något genombrott, då verkliga förhandlingar är i princip omöjliga när ledarna sitter hemma vid sina datorer.

Ministerrådets ordförandeland Tyskland håller ändå hoppet uppe, inte minst för att så snabbt som möjligt kunna rulla ut de stödmiljarder som ingår i långtidsbudgeten och coronapaketet.

– Vi behöver inte bara en lösning utan också en snabb en. Och jag är säker på att vi kommer att få det, sade utrikesminister Heiko Maas i tisdags.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.