Den australiske försvarschefen Angus Campbell offentliggör resultatet av krigsbrottsutredningen vid en presskonferens. Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Australien utreder eventuella krigsbrott i Afghanistan

En visselblåsare avslöjade australiensiska militärers mord på civila i Afghanistan 2012. Först för var det avslöjandets budbärare – tv-kanalen ABC – som blev föremål för polisutredningar. Men nu, ett år efter avslöjandet, skrider ett åtal närmare – i mångt och mycket för att förekomma ett krigsbrottsmål vid Internationella domstolen i Haag.

Av Klas Lundström

AUSTRALIEN Premiärminister Scott Morrison kallar uppgifterna som uppdagades för ett år sedan i ett inslag i tv-kanalen ABC som ”allvarligt och sannolikt kriminellt uppförande”. I den video som ABC kom över via en anonym visselblåsare framgår det bland annat hur en australiensisk soldat avrättar en liggande civil afghan i ett grässnår.

Avrättningen av totalt 12 civila afghaner ska ha skett 2012 och mordet utreds nu ”internt” av Australien, som därmed tros förekomma en eventuell rättsprocess inom ramen för Internationella brottsdomstolen i Haag.

Premiärministerns beslut att tillsätta en åklagare är en reell svängning efter att den konservativa regeringen i samband med ABC:s avslöjande istället gick långväga för att ta reda på visselblåsarens identitet.

Istället för militärapparaten blev avslöjandets reporter och producent föremål för en polisutredning – samtidigt som polistillslag gjordes mot ABC:s Sydneykontor i juni 2019.

– Det här är en allvarlig utveckling och reser legitim oro över pressfrihet och ordentliga granskningar av nationella säkerhets- och försvarsfrågor, sade ABC:s redaktörschef Craig McMurtie i samband med polistillslaget.

Avslöjandet om australiensisk militärs agerande 2012 är ingalunda den första händelsen som rapporterats genom åren. I skrivande stund kan ett tiotal soldater komma att inkluderas i ett åtal med krigsbrott som eventuell rubricering. Huruvida soldaternas överordnade kan förvänta sig påhälsning från jurister återstår att se, rapporterar The Age.

Samantha Crompvoets, militärsociolog och medlem av den kommission som sammanställt den rapport som ligger till grund för ett eventuellt åtal, tror ändå att avrättningarna av 12 afghaner 2012 kan medföra långsiktiga konsekvenser:

– Händelsen är inte unik, men jag tror att dess omfattning är chockerande och att dess medvetna och repetitiva natur kommer vara stötande, säger hon i en intervju med ABC.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.