Ledare och handelsministrar från 15 läner i Asien och Oceanien i virtuellt möte. Foto: Vietnam News Agency/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt stort frihandelsavtal kritiseras

I helgen undertecknade 15 länder i Asien och Oceanien ett jättelikt frihandelsavtal. Men fackliga företrädare och vissa politiker varnar för att uppgörelsen kan begränsa ländernas möjligheter att ge stöd till arbetare som drabbats av pandemin.

Av Lyndal Rowlands/IPS

FRIHANDELSAVTAL Kritikerna menar att innehållet i frihandelsuppgörelsen RCEP varit så hemligt att inte ens folkvalda representanter fått läsa det. Detta trots att avtalet kan innehålla regler som kan begränsa möjligheterna för framtida regeringar att genomföra vissa åtgärder i kristider, eller för att stärka arbetsrätten eller tillgången på offentliga tjänster.

En av kritikerna är senator Risa Hontiveros från Filippinerna, som uppger att läckta dokument visat att uppgörelsen begränsar de nationella regeringarnas möjligheter att genomdriva vissa åtgärder – bland annat för att hantera coronakrisens effekter. Hon var en av deltagarna vid en presskonferens som anordnades av nätverket Unions for Trade Justice i slutet av förra veckan, innan avtalet undertecknades.

Kritiker från hela regionen uppger att bristen på transparens kring avtalet kan bero på att överenskommelsen främst kommer att gynna stora multinationella företag. Detta på bekostnad av de många små och medelstora företag som har drabbats så hårt av pandemin.

– Inte ens parlamenten har någon aning om vad som undertecknas i deras befolkningars namn, sade Charles Santiago, ledamot i Malaysias parlament.

Andrew Dettmer, ordförande för Australian Manufacturing Workers Union, påpekade att avtalets innehåll var klart redan för ett år sedan – och därför inte omfattar de svåra utmaningar världens länder sedan dess ställts inför i samband med pandemin.

Kritiker uppger att avtalet heller inte belyser problemen med klimatförändringarna eller slår fast vissa arbetsrättsliga regler.

Avtalet har undertecknats av de tio medlemsländerna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean samt Australien, Kina, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea.

Nyligen drog sig dock Indien ur uppgörelsen, trots att landet under flera års tid deltagit i förhandlingarna. Enligt Kate Lappin vid den internationella fackliga organisationen Public Services International var orsaken att Indien oroade sig över hur landets industrier och arbetare skulle påverkas.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.