Volontären från Röda Korset Katungo Methya informerar allmänheten om ebola, Beni, Kongo, april 2020.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ebolautbrott över i Kongo-Kinshasa

Ett sex månader långt ebolautbrott i den västra provinsen Équateur i Kongo-Kinshasa förklaras nu vara över av landets hälsominister Eteni Longondo och WHO.

Av Bella Frank

KONGO-KINSHASA I och med att utbrottet i Équateur nu är över är landet fritt från ebola för första gången på två och ett halvt år. Utbrottet rapporterades för första gången den 1 juni bara några veckor innan ett annat utbrott i östra delen av landet deklarerades över. De båda utbrotten har dock haft olika genetisk information, och skedde i geografiskt skilda delar av landet.

– Detta utgjorde en stor logistisk utmaning vad gäller implementeringen av åtgärder i ett vårdsystem som redan var försvagat av tidigare epidemier, säger landets hälsominister Eteni Longondo, rapporterar The Guardian.

Utbrottet i Équateur tros ha spridits via sjöar och floder i provinsen, och och har orsakat mer än 55 människors död. Nu har inga nya fall rapporterats på 48 dagar. Det var det elfte utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa. Enligt WHO:s Afrikachef, Matshidiso Moeti, kan landets åtgärder mot ebola ge lärdomar om hur coronapandemin kan bekämpas:

– Att övervinna en av världens mest farliga sjukdomar i avlägsna och svårtillgängliga samhällen visar att det är möjligt när vetenskap och solidaritet går samman, säger Matshidiso Moeti och fortsätter:

– Tekniken för att förvara ebolavaccin i superkalla temperaturer kommer att bli användbart när det kommer till covid-19-vaccin i Afrika. Att hantera ebola parallellt med covid-19 har inte varit enkelt, men mycket av expertisen vi har byggt upp gentemot en sjukdom är överförbar till en annan och understryker vikten av att investera i krisberedskap och att bygga upp lokal kapacitet, säger Moeti, rapporterar The Guardian.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.