Somali National Army Special Commando, Danab, marcherar. Foto: David Mutua/AU UN IST/

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Somalia anar oråd inför amerikansk reträtt

Somalia kan stå näst på tur när det gäller tillbakadragande av amerikanska trupper. USA:s president Donald Trump har redan kallat hem militärförband i Afghanistan och Irak och fått militäranalytiker världen över att ana orosmoln i fjärran. Olycklig tidpunkt, menar somaliska säkerhetsanalytiker.

Av Klas Lundström

SOMALIA Den amerikanska presidenten Donald Trumps agerande i Afghanistan och Irak har förvånat analytiker i såväl hemlandet som i de nämnda länderna. Trump har även flaggat för en minskad amerikansk närvaro i ett Somalia som politiskt balanserar längs en hal knivsegg, vilket vore ett dråpslag, anser Hussein ordförande för det somaliska forskningsinstitut Hiraals researchgrupp och presidentens tidigare säkerhetsrådgivare.

– USA-styrkor och Danab har stört [al-Shababs] terrorverksamhet. Om mentorerna lämnar kan enheten bokstavligen kollapsa, säger han till New York Times.

Tidpunkten vore synnerligen illa vald, menar flera inhemska bedömare. Al-Shabab har slagits tillbaka av den USA-tränade Danab-brigaden och en amerikansk reträtt skulle vara en fjäder i hatten för den terrorstämplade milisen som tros vara ekonomiskt starkare än någonsin.

Den 850-personer starka brigaden har på sistone firat en rad militära triumfer: i oktober dödades en av al-Shababs ledande aktörer, Abdirahman Abdalla, känd som ”Abu” i en militäroperation. ”Abu” tros ha varit al-Shababs ”revisor” och målet för räden var en av den terrorstämplade organisationens skatteindrivningspunkter, rapporterar All Africa.

En bekämpning av al-Shabab – som i decennier hållit Somalia som politisk gisslan – är nödvändig av flera skäl, anser Hussein Sheik-Ali och pekar på milisens rikedomar och ekonomiska sprängkraft till följd av indrivande av ”skatter” från exempelvis bönder, rederier och gruvbolag. Inkomster som gör den al-Qaida-knutna milisen än mer kapabel att bemöta armémotstånd med än mer organiserat våld.

Att betala – eller inte betala – ”al-Shabab-skatter” är inte en handling som somaliska civilbor äger makt att bestämma över, konstaterar Hiraal:

”Al-Shabab är den enda skatteindrivaren på landsbygden, vilket ger dem ett tillträde och ett inflytande som andra somaliska politiker inte har”, skriver institutet i en rapport publicerad i oktober.

En minskad amerikansk närvaro i Somalia vore en seger i al-Shababs ögon, anser Omar Mahmood, senioranalytiker vid International Crisis Groups Somaliaavdelning.

– De kommer ta det som en intäkt för deras förmåga att ta sig an stormakter som USA och tvinga dem att helt lämna Somalia, säger han till New York Times.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.