Saudiarabiens första golfturnering för kvinnor. Foto: Saudi Ladies Team International

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

”Skamlöst hyckleri” när Saudiarabien står värd för G20-toppmötet

När det virtuella G20-mötet i helgen hålls i Riyadh i Saudiarabien kommer bland annat kvinnors ställning att utgöra en viktig roll. Samtidigt hålls flera kvinnorättsaktivister och feminister i landet fortfarande gripna. Amnesty international manar till att hålla saudiska myndigheter till svars för sitt ”skamlösa hyckleri”.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Kvinnors stärkta position i samhället och inom ekonomin är något som har lyfts fram av G20:s ordförandeland Saudiarabien i flera evenemang inför toppmötet i helgen. För några veckor sedan hölls den virtuella konferensen B20 som marknadsfördes med kvinnors plats i framtidens affärsvärld, i veckan har landets första golfturnering för kvinnor arrangerats. Människorättsorganisationer har dock uppmanat omvärlden att inte acceptera vad som ses som PR-trick för att skyla över människorättsbrott i landet.

På torsdagen uppmanade Amnesty international på sin hemsida G20-ledare som deltar i toppmötet att ställa saudiska myndigheter till svars för deras ”skamlösa hyckleri” kring kvinnors rättigheter. Förutom Loujain AlHathloul sitter även Nassima al-Sadah, Samar Badawi, Nouf Abdulaziz och Maya’a al-Zahrani gripna sedan 2018 för att ha arbetat för mänskliga rättigheter i landet.

– För saudiska myndigheter är G20-toppmötet mycket viktigt: det är ett tillfälle för dem att marknadsföra sin reformagenda för världen, och visa att landet är öppet för näringslivet. Samtidigt är Saudiarabiens verkliga förnyare bakom galler, säger Lynn Maalouf, Amnesty internationals vice chef för Mellanöstern och Nordafrika på organisationens hemsida och uppmanar G20-ledare att utnyttja mötet för att stå upp för de fängslade aktivisterna.

Loujain AlHathlouls syskon som alla jobbar för hennes frigivande menar att G20-ledare antingen bör nedgradera närvaron vid toppmötet eller ställa krav på hennes och andra aktivisters frisläppande.

I en intervju med systern Lina AlHathloul nyligen uppmanade hon att folk som bjuds in till Saudiarabien för att delta i möten som G20 eller idrottsevenemang som golfturneringen i veckan att antingen öppet bojkotta dessa eller använda tillfället för att väcka frågan om de fängslade aktivisterna för att visa att deras öde inte är bortglömt:


– Visa att det inte är acceptabelt att samarbeta med Saudiarabien när vi vet att de fängslar reformister som satt sina liv på spel för positiv förändring, jämställdhet och grundläggande mänskliga rättigheter, sade Lina AlHathloul till Tidningen Global då.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.