NYHETER:

Våldtäkt mot demonstranter i Sudan

I samband med protester i Sudan i söndags utsattes flera kvinnor och flickor för sexualiserat våld. Foto: TT/AP Photo/Marwan Ali

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Våldtäkt mot demonstranter i Sudan

Av Bella Frank

SUDAN | I samband med protester i Sudan i söndags utsattes flera kvinnor och flickor för sexualiserat våld. Det rapporterar Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OCHCR, som har tagit emot anklagelser om flera våldtäkter och gruppvåldtäkter. I söndags firade den sudanesiska demokratirörelsen treårsdagen av de protester som bröt ut 2018 som slutligen ledde till att Omar al-Bashir tvingades bort från presidentposten i april 2019, och i samband med söndagens protester sköts två demonstranter ihjäl, och 300 skadades, rapporterar OCHCR.

FN-organet larmar också om att de har mottagit rapporter om att 13 kvinnor och flickor utsattes för våldtäkt eller gruppvåldtäkt under söndagens protest, liksom att kvinnor som försökte fly området utsattes för sexuella trakasserier av säkerhetsstyrkor. ”Vi uppmanar till en oberoende och grundlig utredning kring anklagelserna om våldtäkt och sexuella trakasserier”, skriver OCHCR och uppmanar också till att säkerhetsstyrkornas agerande som ledde till två dödsfall och många skadade ska utredas.

Nya protester mot den militärkupp som genomfördes den 25 oktober i år är inplanerade och OCHCR betonar att det är ”avgörande att säkerhetsstyrkor garanterar och skyddar rätten till fredliga sammankomster” och agerar i enlighet med internationell rätt.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.