NYHETER:

Amnesty kritiserar Aker BP:s uppköp av Lundin Energy

Utbrända oljefält i Sudan, 2012. Foto: TT/AP Photo/Abd Raouf

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Amnesty kritiserar Aker BP:s uppköp av Lundin Energy

 

Av Klas Lundström

NORGE/ENERGIPOLITIK | I december förra året slog Lundin Energy ihop sin verksamhetspåse med norska Aker BP i vad som beskrev som ”en jätteaffär” värd nära 130 miljarder kronor. Affären slöts i ett läge då Lundinkoncernens tidigare vd Alex Schneiter mot sitt nekande åtalades för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan 1999 och 2003.

Enligt svenska Amnesty är Lundin Energys tillgångar som nu säkrats av norska Aker BP länkade till de misstänkta folkrättsbrotten. Med förtjänsterna från försäljningen av Block 5A i Sudan kunde bolaget påbörja verksamhet i Norge, menar människorättsorganisationen i öppet brev till Aker BP:

”Enligt de överenskomna villkoren för förvärvet av Lundin Energy kommer Aker BP med största sannolikhet att underlätta upprätthållandet av allvarliga och pågående och oföråtgärdade konsekvenser för mänskliga rättigheter, samt lämna offer för krigsförbrytelser ute i kylan”, skriver Amnesty i det öppna brevet.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.