NYHETER:

Kvinnorättsaktivisten Amira Osman gripen i Sudan

Amira Osman är ordförande för No to Oppression of Women. Foto: Dabanga

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kvinnorättsaktivisten Amira Osman gripen i Sudan

Amira Osman, en känd kvinnorättsaktivist i Sudan, greps natten mot söndagen i sitt hem i huvudstaden Khartoum. Ett stort antal maskerade män i civila kläder förde bort henne och hennes gripande fördöms av FN:s mission i Sudan, Unitams.

Av Bella Frank

SUDAN | – Vi vet inte var hon är eller vilken säkerhetstjänst som grep henne. Vi är oroliga över formen av hennes gripande och hennes dåliga hälsa, säger hennes syster Amani Osman till Reuters och förklarar att systern är delvis förlamad efter en tidigare olycka. Enligt systern stormade de maskerade och beväpnade männen huset, och hon uppskattar att det sammanlagt var omkring 30 män som genomförde bortförandet.

”Det illegala gripandet av Amira Osman är oacceptabelt, hon måste friges omedelbart. Sudanesiska myndigheter fortsätter att förfölja och gripa kvinnorättsaktivister enbart för att de fredligt arbetar för sina rättigheter”, skriver Nabila Massrali, EU-talesperson för utrikespolitik och säkerhetsfrågor på Twitter. Även FN i Sudan, UN Integrated Transition Assistance Mission Sudan (Unitams), fördömer gripandet av Amira Osman som ingår i ett ”mönster av våld mot kvinnorättsaktivister”. Unitams varnar för att detta ”kraftigt riskerar att minska deras politiska deltagande i Sudan”, och man uppmanar myndigheterna att frige henne liksom ”respektera mötesfriheten”, skriver Unitams på Twitter på söndagen.

Amira Osman är ordförande för initiativet No to Oppression of Women och har länge varit känd för sitt arbete för kvinnors rättigheter i landet. Redan 2002 greps hon och bötfälldes av den dåvarande regimen under diktatorn Omar al-Bashir för att hon hade varit klädd i byxor och 2013 greps hon för att hon hade vägrat bära hijab. Hon är en av flera människorättsaktivister som har gripits på senare tid efter att militären genomförde en kupp i landet den 25 oktober förra året. I samband med det upplöste militären ett råd som bestod till hälften av civila ledare och som gemensamt ledde landet.

Sent i december förra året larmade demokratirörelsen i landet att många aktivister greps av säkerhetsstyrkor. Detta ökade efter att kuppledaren Abdelfattah al-Burhan – som har utsett sig själv till ledare av det nya rådd han tillsatte efter att han upplöste det tidigare – på tillfällig bas gav säkerhetsstyrkan General Intelligence Service (GIS) makt att gripa civila under landets undantagslag, rapporterar Radio Dabanga. GIS är den styrka som har ersatt den ökända och nu upplösta National Intelligence and Security Service (NISS).

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.