NYHETER:

Facklig vrede mot mord på medlem

Det dödliga våldet mot kvinnor i Sydafrika, eller femicid som det också kallas, har länge varit mycket utbrett och i höstas kallade landets president det för en ”andra pandemi”. Protest mot könsbaserat våld i Pretoria, Sydafrika, september 2019. Foto: TT/AP/Jerome Delay

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Facklig vrede mot mord på medlem

En sjuksköterska som jobbade med företagshälsovård på ett sjukhus som ägs av ett gruvbolag i Sydafrika mördades i julas av sin man. Hon var medlem i fackföreningen the National Union of Mineworkers (NUM) som fördömer mordet och uppmanar till handling mot våld mot kvinnor.

– NUM är mycket oroat över den höga nivån av femicid i vårt land, säger Kay Pholoba, regional sekreterare för facket i Highveld.

Av Bella Frank

SYDAFRIKA | Nokufa Jessica Ndaba-Modise knivskars till döds på julafton av sin man. Innan den dödliga attacken hade hon varit och handlat och mannen skar först sönder hennes bildäck. Hon försökte fly i bilen och tog skydd på en bensinmack där mannen hann i kapp henne och mördade henne, uppger det globala facket Industriall.

Nokufa Jessica Ndaba-Modise jobbade som sjuksköterska på företagshälsovården på ett sjukhus som ägdes av gruvföretaget Thungela och var medlem i gruvfacket National Union of Mineworkers:

– Det här är en enorm förlust för NUM att ha förlorat en medlem av den person som sagt sig ha älskat och brytt sig om henne. Som land är vi översvämmade av berättelser av kvinnor och barn som faller offer för femicid. NUM är mycket oroat över den höga nivån av femicid i vårt land, säger Kay Pholoba, regional sekreterare för NUM i Highveld i ett uttalande på fackets hemsida och uppmanar alla aktörer som jobbar med genusfrågor att komma samman i kampen mot det dödliga våldet mot kvinnor i landet:

– Vi tror verkligen att laglöshet, tillgång till skjutvapen, manligt mindervärdeskomplex, är orsaker bakom dessa fruktansvärda mord, säger Kay Pholoba.

Det dödliga våldet mot kvinnor i Sydafrika, eller femicid som det också kallas, har länge varit mycket utbrett och i höstas kallade landets president det för en ”andra pandemi”. Sydafrika har ratificerat ILO:s konvention 190 som syftar till att motverka våld och trakasserier på arbetsplatsen i vid bemärkelse.

Men enligt fackföreningar krävs tydlig implementering av konventionen och att landet antar lagar för att motarbeta genusbaserat våld, rapporterar Industriall. Och under 2021 har flera fackföreningar i Sydafrika deltagit i en serie utbildningar arrangerade av Industriall tillsammans med Friedrich Ebert Stiftung kring hur facket kan agera för att motverka genusbaserat våld i arbetslivet.

Ett 40-tal fackligt aktiva inom bland annat gruv- och textilindustrin från Sydafrika och från andra länder söder om Sahara deltog i kurserna som bland annat lyfte fram att fackliga organisationer måste arbeta mot våld i nära relation tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer. Industriall har också tagit fram riktlinjer kring hur fackföreningar kan hantera effekten som våld i nära relation har på arbetslivet.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.