NYHETER:

BLM-demonstranter får ersättning för polisvåld

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

BLM-demonstranter får ersättning för polisvåld

Tolv demonstranter som deltagit i Black lives matter-demonstrationer i Denver i Colorado beviljas totalt 14 miljoner dollar (132 miljoner kronor) i skadestånd.

Av TT-AP

USA | En mestadels vit jury meddelade domen efter tre veckors rättegång fylld av vittnesmål och filmklipp. De tolv demonstranterna stämde staden Denver i centrala USA till följd av polisens agerande under demonstrationerna 2020.

– Det känns som att bli sedd, säger aktivisten Elisabeth Epps, om juryns utlåtande.

Tårgas och hagelgevär

Juryn bedömer att poliserna tagit till övervåld vid protesterna, som hölls i svallvågorna efter mordet på svarte George Floyd, som dödades av en vit polis i Minneapolis i maj 2020.

Under protesterna satte polisen in tårgas och avfyrade kevlarpåsar fyllda med bly från hagelgevär. Påsarna är framtagna för att vara ”mindre dödliga”, men är trots det potentiellt livsfarliga.

En av demonstranterna, Zach Packard, träffades i huvudet av ett sådant skott och skadades så pass att han fick intensivvård. Han tilldelades det största skadeståndet, tre miljoner dollar.

Friheter begränsade

Juryn bedömer att demonstranterna i samtliga fall har fått sin yttrandefrihet begränsad, och i elva av de tolv fallen har demonstranternas rättighet att inte utsättas för omotiverat våld brutits.

Demonstranterna har argumenterat för att Denvers kommun bär ansvaret, dels genom att ge polisen stor frihet att sätta in de ”mindre dödliga” vapnen utan tillräcklig utbildning, dels genom att man inte krävt att poliserna skulle bära kroppskameror. Denver har medgett vissa misstag, men argumenterat att något behövde göras för att få stopp på ”våldet och skadegörelsen”.

80 poliser i Denver skadades också under protesterna under våren och sommaren 2020, när bland annat föremål slungades mot dem. Kongressbyggnaden Kapitolium i Denver fick materiella skador, enligt staden. Fem poliser har fått disciplinära straff och en har fått sparken till följd av sitt agerande.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.