NYHETER:

Misstänkt jäv och bjudresor bakom gruvbeslutet i Kallak

Miljöpartiet anmäler näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för hanteringen av ärendet kring Kallakgruvan i Norrbotten. Foto: Paul Wennerholm / TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Misstänkt jäv och bjudresor bakom gruvbeslutet i Kallak

 Den ansvariga handläggaren bakom regeringens kontroversiella beslut att godkänna gruvdrift i Kallak i Jokkmokks kommun kan ha varit jävig när ärendet bereddes på näringsdepartementet, avslöjar Dagens Nyheter.

Av Klas Lundström

SVERIGE |  Även en senior geolog på myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) har bjudits på en resa till Alperna av ett konsortium där Beowulf Mining, vars ordförande är den förre moderate minister Sven-Otto Littorin, ingår, visar Dagens Nyheters granskning.

SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén säger till reportrarna bakom avslöjandet att medarbetaren ifråga deltog i en forskningskonferens i egenskap av talare – aktiviteter som myndigheten ser positivt på.

Till Dagens Nyheter svarar ansvarige näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson via sin pressekreterare att det inte föreligger någon jävssituation i fallet med regeringens Kallak-handläggare.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är emellertid klar över att handläggaren på näringsdepartementet gjort sig skyldig till tvåinstansjäv.

– Är man en tillsynsmyndighet blir frågan om opartiskhet otroligt viktig: att man inte tummar på det. Tjänstemän ska vara opartiska över hela linjen inom hela SGU, även om man inte sitter fysiskt hos Bergsstaten, och det borde alla förstå, säger Olle Lundin till Dagens Nyheter.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.