NYHETER:

Lavrov: Förhandlingar startar i januari

USA:s utrikesminister Antony Blinken, till vänster, och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov, när de träffades i Stockholm vid ett OSSE-möte i början av december. Foto: Jonathan Nackstrand/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Lavrov: Förhandlingar startar i januari

Samtal mellan Ryssland, Nato och USA ser ut att inledas i januari. På dagordningen står de ryska så kallade säkerhetsförslagen – och västmakterna lovar att stå enade när förhandlingarna inleds.

Av TT-AFP

RYSSLAND/USA | Ryssland presenterade förra veckan flera krav som man vill ställa på Nato och USA med anledning av den ökade spänningen och den ryska upptrappningen vid gränsen till Ukraina.

Förhandlingar om dessa kommer att inledas med USA i januari, uppger utrikesminister Sergej Lavrov.

– Man har kommit överens om att i början av nästa år ska den första omgången av bilaterala kontakter mellan våra förhandlare och de amerikanska hållas, säger Lavrov till det ryska statliga mediebolaget RT.

EU ska vara med

Samtal kommer även att ske parallellt med Nato, enligt överenskommelsen. Samtalen ska hållas inom ramen för OSSE, där både Ryssland, USA och Ukraina är medlemmar.

Efter Lavrovs besked har USA:s utrikesminister Antony Blinken pratat med EU:s utrikeschef Josep Borrell om det ryska förslaget.

”De är överens om att alla diskussioner om europeisk säkerhet ska samordnas med och ske tillsammans med Europeiska unionen,” skriver Bryssel i ett uttalande.

Oroad

Flera västmakter anklagar Ryssland för att spä på spänningarna vid den ukrainska gränsen och lovar att hålla en enad front när förhandlingarna inleds.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger att hon är mycket oroad över situationen, eftersom Rysslands president Vladimir Putin har sagt att man är beredd att agera militärt – och hon får medhåll av USA.

– Ryssland fortsätter att trappa upp och har inte dragit tillbaka sin upprustning vid gränsen, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement till nyhetsbyrån AFP.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.