NYHETER:

Dinosaurieägg med embryo ger nya fågelledtrådar

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Dinosaurieägg med embryo ger nya fågelledtrådar

Ett 72–66 miljoner år gammalt välbevarat embryo ger nya ledtrådar om kopplingen mellan fåglar och dinosaurier.

– Det är ett av de bästa dinosaurieembryon som någonsin har hittats, säger forskaren Fion Waisum Ma till AFP.

Av Gustav Sjöholm/TT

DINOSAURIER | Det lilla dionsaurieembryot hittades i Jiangxi-provinsen i södra Kina och har fått smeknamnet ”Baby Yingliang”. Det är en av de mest välbevarade fossiliserade embryon från den här tiden som någonsin upptäckts, uppger University of Birmingham i ett pressmeddelande.

Ägget hittades redan år 2000. När sedan museipersonal gick igenom fynden valde man att titta närmare på det 17 centimeter stora ägget, och fann däri det lilla embryot, ungefär 27 centimeter från huvud till svans.

”Dinosaurieembyror är några av de sällsyntaste fossilerna och de flesta av dem är ofullständiga med benen flyttade”, säger Fion Waisum Ma, en av huvudförfattarna.

Inga tänder

Embryot tillhör oviraptoider (äggtjuvsödlor), en slags theropoder som levde under kritaperioden och som anses vara nära besläktade med dagens fåglar. Forskarna drog slutsatsen att det rör sig om just en oviraptoid genom dess djupa, tandlösa skalle.

Något som sticker ut med fyndet är hur embryot ligger i ägget. Baby Yingliang har nämligen sitt huvud under kroppen, med fötterna på vardera sida om det och med ryggen böjd längs med äggets kant. Så har inte andra dinosaurieembryon varit placerade, däremot ligger det i linje med dagens fågelembryon. Det är ungefär samma position som en kyckling ligger i tre dagar innan kläckning.

Många karaktärsdrag

Genom att böja sin kropp och ta in huvudet under sin vinge strax innan kläckning ökar chansen att överleva, antagligen för att huvudet stabiliseras och riktas rätt när fågeln ska knäcka ägget med sin näbb. Forskarna tror i och med fyndet att beteendet kan ha funnits redan hos theropoder, även om fler fynd behövs för att testa teorin.

”Det här skulle bidra till bevisen som indikerar att många karaktärsdrag hos nutida fåglar utvecklades hos deras dinosaurieförfäder”, skriver Fion Waisum Ma i The Conversation.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Iscience.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.