NYHETER:

Nya avslöjanden om spionverktyget Pegasus

Ewa Wrzosek, som utmanat Polens högerregerings stärkta kontroll över rättsväsendet och hur domare ska utses, har fått sin mobil hackad. Foto: TTY/AP Photo/Czarek Sokolowski

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nya avslöjanden om spionverktyget Pegasus

Flera nya avslöjande har i veckan gjorts om hur NSO Groups spionverktyg Pegasus har använts mot bland annat personer som har representerat Polens opposition, mot en tunisisk man som utredde eventuella krigsbrott i Jemen, liksom mot den mördade journalisten Jamal Khashoggis fru, Hanan Elatr.

Av Bella Frank

ÖVERVAKNING | Det är University of Torontos Citizen Lab som står bakom avslöjandena som offentliggjordes i veckan. Under tisdagen rapporterade nyhetsbyrån AP att två personer med koppling till den polska oppositionen fått sina mobiltelefoner hackade. Det gäller advokaten Roman Giertyck som inför parlamentsvalet i Polen 2019 representerade flera toppar inom oppositionen och åklagaren Ewa Wrzosek som utmanat Polens högerregerings stärkta kontroll över rättsväsendet och hur domare ska utses.

Samma dag rapporterade The Washington Post att den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggis fru, Hanan Elatr, fick sin telefon hackad med NSO Groups spionverktyg Pegasus flera månader innan Khashoggi mördades inne på det saudiarabiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Hennes telefon ska ha hackats medan hon hölls i förvar av myndigheterna i Förenade Arabemiraten.

Enligt Citizen Lab som har undersökt telefonen är det sannolikt att en av de poliser som grep henne manuellt knappade in adressen till en särskild Pegasus-sida på nätet som NSO Group tagit fram för klienten. Det har sedan tidigare varit känt att Jamal Khashoggis fästmö, turkiska Hatice Cengiz, också hade hackats med hjälp av Pegasus innan mordet.

Dagen innan kom nyheten att Kamel Jendoubi som 2019 var ordförande för en grupp som hade fått mandat av FN att utreda eventuella krigsbrott i Jemen fick sin mobiltelefon hackad, rapporterade The Guardian i måndags. Detta ska ha skett strax innan gruppen publicerade en rapport som drog slutsatsen att ”allvarliga brott mot internationell humanitär rätt” hade begåtts i Jemen av den Saudiledda koalitionen som sedan 2015 står bakom en militär intervention i landet.

NSO Group hävdar att Pegasus endast är tänkt att användas för att förhindra terrorbrott eller organiserad brottslighet men spionverktyget har i många uppmärksammade fall använts av auktoritära regimer mot regimkritiker och avslöjanden om hur Pegasus har använts mot människorättsaktivister, politiker och journalister har duggat tätt under det senaste halvåret. Nyligen svartlistades NSO Group därför av USA:s handelsdepartement och Apple och WhatsApp har stämt företaget.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.