NYHETER:

Spionverktyg mot palestinska människorättsförsvarare

Shawan Jabarin, chef för den palestinska människorättsorganisationen al-Haq som nyligen terrorstämplades av Israel på oklara grunder, en terrorstämpling som har fördömts av internationellt. På måndagen avslöjade människorättsorganisationen Front Line Defenders att sex palestinska människorättsförsvarare, varav en är anställd på al-Haq, fått sina mobiltelefoner hackade med hjälp av spionverktyget Pegasus som tagits fram av det israeliska företaget NSO Group. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Spionverktyg mot palestinska människorättsförsvarare

Sex palestinska människorättsförsvarare har övervakats med spionprogrammet Pegasus rapporterar människorättsorganisationen Front Line Defenders på måndagen. Programmet har tidigare fördömts då det har använts just mot människorättsförsvarare och företaget bakom, israeliska NSO Group, svartlistades av USA i förra veckan. 

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA | Efter att ha granskat 75 mobiltelefoner tillhörande palestinier har Front Line Defenders, en människorättsorganisation med säte i Dublin, Irland, upptäckt att sex telefoner har hackats genom spionverktyget Pegasus som säljs av NSO Group. 

Därefter har både Citizen Lab vid Toronto University i Kanada liksom Amnesty Internationals Security Lab granskat uppgifterna och de har kommit fram till samma resultat. ”Användningen av NSO Groups Pegasus spionverktyg mot palestinska människorättsförsvarare är en illustration av ytterligare en försummelse av företagets människorättspolicy, vilken ger uttryck för en ’otvetydig respekt för mänskliga rättigheter’”, skriver Amnesty International på sin hemsida. 

Åtminstone tre av de personer som har utsatts för spionverktyget är anställda på några av de organisationer som nyligen terrorstämplades av Israel, det är Ghassan Halaika som är anställd av al-Haq, Ubai Al-Aboudi, chef för Bisan Center for Research and Development, och Salah Hamamouri som jobbar för Addameer Prisoner Support and Human Rights Association. 

Kan läsa och avlyssna

Enligt Front Line Defenders kontaktades man av al-Haq den 16 oktober då organisationen misstänkte att en av deras anställda i Jerusalem hade fått sin mobiltelefon hackad och enligt den tekniska utredning som Front Line Defenders satte igång hade mobiltelefonen infekterats med spionverktyg som sålts av NSO Group. 

När Pegasus installeras på en mobiltelefon får den som ligger bakom hackerattacken full tillgång till allt på mobilen som också kan avvändas för att avlyssna ägaren av telefonen. Därmed kan spionverktyget användas för att inte bara spionera på ägaren av mobiltelefonen utan även andra personer som denne är i kontakt med genom mobilen.

 ”Förutom att göra palestinier till måltavlor, inklusive de med dubbelt medborgarskap, innebär detta att, icke-palestinier (inklusive utländska medborgare och diplomater) med vilka dessa offer har varit i kontakt, också kan ha utsatts för denna övervakning, vilket när det gäller dess egna medborgare, skulle innebära brott mot israelisk lag”, skriver Front Line Defenders på sin hemsida. 

Har svartlistats av USA

I torsdags i förra veckan svartlistades NSO Group av USA för att företaget genom sitt spionprogram enligt USA:s handelsdepartement gjort det möjligt för auktoritära regimer att ”utöva transnationell repression”, något Tidningen Global har rapporterat om tidigare. 

Den 19 oktober meddelade Israels försvarsdepartement att sex palestinska organisationer, varav flera människorättsorganisationer, skulle terrorstämplas. En terrorstämpling innebär att Israel kan stänga organisationerna, konfiskera material, stoppa internationellt bistånd till organisationerna liksom gripa anställda. Grunderna för terrorstämplingen är dock oklara, och flera av de anställda som fått sina telefoner hackade genom Pegasus tillhör organisationer som nu har terrorstämplats. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.