NYHETER:

Företag bakom spionverktyg svartlistas av USA

Medlemmar av Indiens Congress Party protesterar i New Delhi efter att en läcka i somras visade att Modi-administrationen använt sig av NSO Groups spionverktyg Pegasus för att hacka sig in telefoner tillhörande oppositionen liksom journalister och aktivister. Nu har NSO Group svartlistats av USA:s handelsdepartement. Foto: AP Photo/Manish Swarup

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Företag bakom spionverktyg svartlistas av USA

Det israeliska företaget NSO Group som har tagit fram spionmjukvaran Pegasus – som bland annat har använts mot journalister och människorättsförsvarare – svartlistades av USA på onsdagen. Sammanlagt fyra företag lades på onsdagen till den så kallade ”Entity List” för att de anses stå i strid med USA:s ”nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen”. 

Av Bella Frank

USA | Två av de fyra företagen som nu har svartlistats är israeliska, ett är ryskt och ett annat är baserat i Singapore.

NSO Group och det andra israeliska företaget Candiru lades till listan för att företaget har försett utländska regeringar med mjukvaror som sedan har använt verktygen mot ”regeringstjänstemän, journalister, affärsmän, aktivister, akademiker och ambassadanställda” skriver USA:s handelsdepartement, US Departement of Commerce, på sin hemsida. 

Departementet skriver att verktygen har möjliggjort för regeringar att ”utöva transnationell repression” som används av auktoritära regimer att tysta regimkritiker även utanför landets gränser: ”Sådan praxis hotar den regelbaserade internationella ordningen”.

NSO Group uppmärksammades i somras när bland annat Forbidden Stories genom Pegasus Project avslöjade hur både journalister och aktivister hade spionerats på av regeringar som var kunder till NSO Groups Pegasus. Under sommaren avslöjades en läcka på 50 000 personer som var potentiella måltavlor för Pegasusverktyget, varav Frankrikes president Emmanuel Macron var en. 

Enligt NSO Group säljs deras produkt med syftet att hämta information från mobiler tillhörande ”specifika individer, som misstänks vara involverade i allvarliga brott och terror”, skriver Pegasus Project på sin hemsida. Mjukvaran kan installeras utan att dess ägare har gjort något och när programmet väl är installerat kan det läsa allt på telefonen – även meddelanden från krypterade appar som Whatsapp och Signal. 

Vapen i repression

I läckan från i somras kunde man utläsa att åtminstone 180 journalister hade valts ut som möjliga måltavlor i flera olika länder, liksom människorättsaktivister, diplomater, politiker ”och flera statschefer”.

 – Vi har rekommenderat varandra det här eller det där verktyget om hur [våra telefoner] ska hållas alltmer säkra från regeringens ögon. Och igår upptäckte jag att det är omöjligt. Om du inte låser in dig själv ett tält av järn finns det inget som kan stoppa dem från att ingripa i dina kommunikationer, sade journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan till Project Pegasus som är ett samarbete mellan flera olika redaktioner, bland annat The Guardian, Le Monde, Washington Post, och som samarbetar med Amnesty Internationals Security Lab.

– Pegasus Project visar tydligt hur NSO:s spionprogram är ett favoritvapen för repressiva regeringar som försöker tysta journalister, attackera aktivister och slå ner oliktänkande och försätter oräkneliga liv i fara, sade Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare i samband med sommarens granskning. 

En människorättsförsvarare som har utsatts för spioneri via Pegasus är den nu avlidna Alaa Al-Siddiq som var ordförande för människorättsorganisationen ALQST. I september i år avslöjade forskare vid University of Toronto som ingår i programmet Citizen Lab att hon sannolikt hade hackats av en regering som använt sig av spionprogrammet Pegasus från 2015 och fram till hennes död i somras, rapporterade The Guardian då. Alaa Al-Siddiq trodde själv att hon blivit måltavla på grund av sitt arbete med att dokumentera människorättsbrott i Gulfstaterna.

Svårare köpa från USA

NSO Group är det största cyperspioneriföretaget i Israel, värderat till över en miljard dollar, det fokuserar på att hacka sig in i mobiltelefoner, medan Candiru riktar in sig på datorer, rapporterar tidningen Haaretz som också ingår i Pegasus Project.

De två andra företagen, det ryska Positive Technologies, och det singaporianska Computer Security Initiative Consultancy PTE LTD svartlistas av USA:s handelsdepartement för att de har använt verktyg som kan ge oauktoriserad tillgång till information som därmed hotar individers och organisationers säkerhet och integritet.

De fyra företagen får nu svårare att köpa olika komponenter från USA i enlighet med Export Administration Regulations (EAR) som innebär större kontroll på export till företagen som måste söka särskilt tillstånd. Enligt handelsdepartementet är svartlistningen av företagen en del i Biden-administrationens arbete med att sätta mänskliga rättigheter i fokus för USA:s utrikespolitik.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.