NYHETER:

Krav på verkliga åtgärder vid alternativt klimatmöte

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma i domstol i Pietermaritzburg 2019. Foto: Michele Spatari/Pool via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Krav på verkliga åtgärder vid alternativt klimatmöte

Vid sidan av klimattoppmötet i Glasgow samlades företrädare för sociala organisationer vid en alternativ konferens som avslutades på onsdagen. Deltagarnas tydliga budskap är att världens länder fortsätter att göra alldeles för lite för att hejda den accelererande klimatkrisen.

Av Emilio Godoy/IPS

SKOTTLAND | En av deltagarna vid det alternativa mötet, kallat COP26 Coalition, var den filippinska klimataktivisten Mitzi Jonelle Tan. Hon säger till IPS att hon inte har något förtroende för det officiella toppmötet och de länder som har orsakat klimatkrisen.

– COP 26 har inte åstadkommit något annat än ett skådespel och en grönmålning, säger Mitzi Jonelle Tan i samband med en demonstration i närheten av den plats där det officiella mötet pågår fram till på fredag.

Den alternativa klimatkonferensen samlade en bred grupp av organisationer och rörelser som menar att det krävs radikala åtgärder för att hejda klimatförändringarna – och ett mycket tydligare rättviseperspektiv. Fram till onsdagens avslutning genomfördes 200 möten, presentationer och protester.

Kosmetiska åtgärder

Deltagarna menar att det krävs en snabb utfasning av de fossila bränslena, i stället för åtgärder som de menar är kosmetiska. Dessutom kräver de att skadestånd och betydligt mer resurser går till de fattiga länder som drabbas hårdast av klimatkrisen.

Grupperna anser att de rika länder som bär störst ansvar för krisen också måste ta sitt ansvar och betala för sig – och drastiskt minska sina utsläpp.

På grund av pandemin – som även gjorde att det officiella toppmötet sköts upp i ett år – genomfördes det alternativa mötet både digitalt och med representanter på plats. Arrangörer och deltagare tvingades hela tiden kämpa med krånglande internetuppkopplingar.

Många organisationer är samtidigt kritiska mot de restriktioner som de menar har gjort det svårare för företrädare för civilsamhället att bevaka de pågående officiella klimatförhandlingarna. Dessa ska leda fram till en slutdeklaration som ska presenteras i samband med att COP26 avslutas på fredagen.

Icke-spridningsavtal 

Ett av de tydligaste kraven från det alternativa mötet är behovet av ett icke-spridningsavtal för ny fossil infrastruktur, på ett liknande sätt som världen arbetar för att bekämpa kärnvapen.

– Länder och företag fortsätter att investera i utvinningen av fossila bränslen. Det krävs åtgärder för att fasa ut dessa bränslen och för att stoppa finansieringen och exploateringen, säger Tzeporah Berman från Kanada, som är arbetar med initiativet, till IPS.

Arbetet med att föra fram icke-spridningsavtalet lanserades till en början av organisationer och företrädare för de önationer i Stilla havet, vars själva existens hotas av klimatförändringarna.

Hittills har 750 organisationer och tusentals forskare och folkliga ledare och politiker från olika delar av världen ställt sig bakom initiativet.

Vid det alternativa klimatmötet anordnades även en symbolisk tribunal med fokus på naturens rättigheter och där målsättningen bland annat var att kritisera ”falska lösningar på klimatkrisen”. I samband med det anklagades FN:s klimatpanel för att inte fokusera på klimatförändringarnas grundorsaker. Dessutom anklagades världens rika länder och Kina, tillsammans med stora gruv- och jordbruksföretag, för den pågående skövlingen av Amazonas regnskogar.

”Lyssnar inte”

Nick Dearden, ordförande för rättviseorganisationen Global Justice Now, menar att ett av de största problemen är den makt världens storföretag har över de länder som försöker skydda sin miljö. Detta genom företagens möjligheter att driva internationella juridiska processer mot länderna.

– Det är ett bevis för hur den globala ekonomin skyddar storföretagens intressen, och i synnerhet gäller det utvinningsindustrierna. Och den frågan har inte tagits upp vid FN:s klimatmöten, säger Nick Dearden till IPS.

Samtidigt är det tydligt att de krav som ställts vid det alternativa mötet inte har påverkat diskussionerna vid det officiella toppmötet.

– De lyssnar inte på oss. Vi är här för att kräva åtgärder och har inget behov av fler klimatmöten. Det som krävs för att lösa klimatkrisen är förändringar, säger Mitzi Jonelle Tan.

*Denna IPS-artikel har tillkommit med stöd från organisationerna Iniciativa Climática i Mexiko samt European Climate Foundation.

 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.