NYHETER:

Biståndsarbetare angripna i matosäkerhetens Sydsudan

Abuk Yel, som tvingades lämna sitt hem vid översvämningarna, bygger ett härbärge att bo i tillsammans med sina sex barn. FN säger att översvämningen har drabbat nästan en halv miljon människor över hela Sydsudan sedan maj. Foto: TT/AP/Adrienne Surprenant

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Biståndsarbetare angripna i matosäkerhetens Sydsudan

 

Av Klas Lundström

SYDSUDAN | Stölder och plundring av biståndsmateriel och regelrätta angrepp mot biståndsarbetare rapporteras öka i Sydsudan, där ett alltmer osäkert läge när det gäller tillgång till mat har lett till utbredd oro, rapporterar The Guardian.

Matbristen har gjort biståndsarbetare och biståndsorganisationers kontor till måltavlor för plundringsräder samtidigt som FN-organet World Food Programme (WFP) räknar med att 70 procent av Sydsudans befolkning på över 11 miljoner människor riskera att stå utan tillgång till tillräckligt med mat under månaderna mellan skördarna.

Sydsudan är en del av en så kallad ”eldring” som omger den del av världen där klimatchocker, konflikter, covid-19 och stigande kostnader nu driver miljontals närmare svältens tröskel, menar WFP:

”Effekterna av klimatkrisen och den pågående konflikten har lett till storskaliga förflyttningar, förlorade försörjningsmöjligheter, förstörelse av åkermarker och grödor samt stigande livsmedelspriser, vilket hotar överlevnaden för samhällen som bor i några av de mest isolerade områdena”, skriver FN-organet.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.