NYHETER:

Ryssland blockerar FN-förslag att utlysa klimatförändringar som globalt säkerhetshot

Rysslands president Vladimir Putin i en skog under en semester i början av september 2021 efter att ha besökt regionen Primorye och Amur i ryska Fjärran Östern. Putin erkände att klimatförändringarna ”kräver verkliga åtgärder och mycket mer uppmärksamhet”, men har i FN:s säkerhetsråd lagt in sitt veto mot att utlysa klimatförändringar som ett globalt säkerhetshot Foto: TT/AP/Alexei Druzhinin

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ryssland blockerar FN-förslag att utlysa klimatförändringar som globalt säkerhetshot

Av Klas Lundström

RYSSLAND | I FN:s säkerhetsråd har Ryssland lagt in sitt veto mot att utlysa klimatförändringar som ett globalt säkerhetshot, rapporterar New York Times.

Förslaget som nådde säkerhetsrådet bord i måndags kommer ifrån Irland och Niger och har blötts och stötts i flera månader. Fastän stödet åtnjöt ett utbrett stöd så lade alltså Ryssland in sitt veto och sätter därmed, åtminstone temporärt, punkt för världssamfundet att i praktiken kunna intervenera i väpnade konflikter runtom i världen som bottnar i klimatrelaterade omständigheter.

Förslaget hade stöd av 113 av FN:s 193 medlemsstater – vilket gör att Ryssland blockerade vad som i praktiken hade varit ett förslag med starkt globalt stöd.

– Vi är medvetna om att det här förslaget hade blivit historiskt och ett historiskt, för att inte säga nödvändigt steg i ett kritiskt skede, säger Geraldine Byrne Nason, Irlands FN-ambassadör, rapporterar New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.