Foto: TT/ AP Photo/Esteban Felix

LEDARE

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kast – samma andas barn  

Av Nette Wermeld Enström

LEDARE | På söndag avgörs presidentvalet i Chile som beskrivs som det mest polariserade sen diktaturen föll 1989. Samtidigt tilltar flyktingströmmarna från Venezuela, Haiti och Colombia, eftersom många befarar att det kan bli omöjligt att ta sig in i Chile efter valet om högerkandidaten Jose Antonio Kast vinner över rivalen Gabriel Boric från vänsterkoalitionen: Ett av hans vallöften handlar om att gräva en tre meter djup vallgrav och bygga taggtrådsstängsel runt Chiles gränser.

I förra valomgången den 21 november tog Kast ledningen snäppet över Boric och allt tyder på att det blir relativt jämnt även på söndagen. Men en sak är i alla fall säker och det är att Chile står inför en högerextrem utveckling om den tyskättade kandidaten Kast vinner. 

Som son till en före detta nazistisk officer under Adolf Hitler och yngre bror till en av Chiles forne diktator Augusto Pinochets ministrar har Kast omsorgsfullt odlat sitt arv i den nazistiska exilkolonin som Chile kom att bli efter andra världskriget. Och han hymlar inte om sina historiska förebilder.

Kast jämförs också ofta med sina samtida vänner, Brasiliens president Jair Bolsonaro och USA:s förre president Donald Trump, även om hans retorik är mer raffinerad och den ideologiska skolningen på en högre nivå. Inget förnekar dock att han är samma andas barn i sitt försvar av storkapitalet och repressiv politik, som kommer slå särskilt hårt mot ursprungsbefolkningen. Och precis som Bolsonaro, liksom tidigare Trump, är Kast inte heller sen att utnyttja konspirationsteorier och ”fake news” för att smutskasta sina motståndare. 

Egentligen är det bara på ett sätt som den potentiella presidenten skiljer sig från sina ideologiska föregångare, Mussolini och Pinochet, och det är att han gärna anklagar sina motståndare för att vara just fascister. Inför valet har han slängt begreppet fascism åt både höger och vänster, inte minst när han anklagat de båda blocken för att under pandemin konspirera med läkare och människorättsorganisationer, som han menar är ute efter att ”krossa demokratin” och införa en ”totalitär världsordning.”

Kast är med andra ord en värdig medlem i den nya globala högern, där även Bolsonaro liksom Italiens Matteo Salvini, Indiens  Narendra Modi, Polens Andrzej Duda och Ungerns Victor Orban med flera andra politiker också ingår.  Och gemensamt för dem alla, i klassisk fascistisk tradition, är att de fabricerar sina egna nationella myter om det förflutna samtidigt som de kritiserar andra för historieförfalskning.

Under paroller som ”lag och ordning” och ”sanning och rättvisa” skapar Kast och hans gelikar ett narrativ om nuet som ”en historisk vändpunkt” och ”ett krig mellan kaos och ordning”, där motståndarna naturligtvis representerar ”kaos” samtidigt de paradoxalt nog också kritiseras för att vilja införa den ”totalitära regimen.”

Men motsägelser, precis som motsättningar, är inget som Kast drar sig för, tvärtom. Han går också till val med en önskan om att bevara det konstitutionella arvet från Pinochets diktatur (som förhindrat ekonomiska, sociala och politiska reformer) och löften om att benåda Pinochets statliga mördare och torterare som ännu avtjänar livstidsstraff för sina brott mot mänskligheten.

Som ”god katolik” och själv far till nio barn är patriarken Kast också aktiv motståndare till såväl abort som skilsmässor, liksom till  homosexualitet och ”genusideologin” som han lovat göra upp med så snart han är vid makten. Och om så blir fallet på söndagen så kommer Chile inte heller längre vara en del av världssamfundet, eftersom Kast ska ta landet ur FN:s råd för mänskliga rättigheter eftersom han menar att FN sprider ”en stor konspiration om global uppvärmning   ”könsförvirring” och flyktingar.

Att flyktingar och andra minoriteter representerar ondskan är inget nytt i den fascistiska världsbilden och sedan andra världskriget har FN med sina mänskliga rättigheter varit fascismens ärkefiende nummer ett. 

Men för Chile finns fortfarande, i denna stund,  andra alternativ. Vänsterkandidaten Borics politiska program öppnar åtminstone upp för möjligheten att stärka solidariteten människor emellan, liksom för naturens och ursprungsfolkens rättigheter. 

Det skulle kunna bli början på något nytt. 

Och det borde göra valet enkelt. 

Snart kan odlat kött göra slut på djurens enorma lidanden inom köttindustrin.

De senaste veckorna har flyktingläger bränts ner och immigranter hotas till livet i norra Chile.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.