Foto: TT/ AP Photo/Esteban Felix

LEDARE

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Kast – samma andas barn  

Av Nette Wermeld Enström

LEDARE | PÄ söndag avgörs presidentvalet i Chile som beskrivs som det mest polariserade sen diktaturen föll 1989. Samtidigt tilltar flyktingströmmarna frÄn Venezuela, Haiti och Colombia, eftersom mÄnga befarar att det kan bli omöjligt att ta sig in i Chile efter valet om högerkandidaten Jose Antonio Kast vinner över rivalen Gabriel Boric frÄn vÀnsterkoalitionen: Ett av hans vallöften handlar om att grÀva en tre meter djup vallgrav och bygga taggtrÄdsstÀngsel runt Chiles grÀnser.

I förra valomgÄngen den 21 november tog Kast ledningen snÀppet över Boric och allt tyder pÄ att det blir relativt jÀmnt Àven pÄ söndagen. Men en sak Àr i alla fall sÀker och det Àr att Chile stÄr inför en högerextrem utveckling om den tyskÀttade kandidaten Kast vinner. 

Som son till en före detta nazistisk officer under Adolf Hitler och yngre bror till en av Chiles forne diktator Augusto Pinochets ministrar har Kast omsorgsfullt odlat sitt arv i den nazistiska exilkolonin som Chile kom att bli efter andra vÀrldskriget. Och han hymlar inte om sina historiska förebilder.

Kast jĂ€mförs ocksĂ„ ofta med sina samtida vĂ€nner, Brasiliens president Jair Bolsonaro och USA:s förre president Donald Trump, Ă€ven om hans retorik Ă€r mer raffinerad och den ideologiska skolningen pĂ„ en högre nivĂ„. Inget förnekar dock att han Ă€r samma andas barn i sitt försvar av storkapitalet och repressiv politik, som kommer slĂ„ sĂ€rskilt hĂ„rt mot ursprungsbefolkningen. Och precis som Bolsonaro, liksom tidigare Trump, Ă€r Kast inte heller sen att utnyttja konspirationsteorier och ”fake news” för att smutskasta sina motstĂ„ndare. 

Egentligen Ă€r det bara pĂ„ ett sĂ€tt som den potentiella presidenten skiljer sig frĂ„n sina ideologiska föregĂ„ngare, Mussolini och Pinochet, och det Ă€r att han gĂ€rna anklagar sina motstĂ„ndare för att vara just fascister. Inför valet har han slĂ€ngt begreppet fascism Ă„t bĂ„de höger och vĂ€nster, inte minst nĂ€r han anklagat de bĂ„da blocken för att under pandemin konspirera med lĂ€kare och mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationer, som han menar Ă€r ute efter att ”krossa demokratin” och införa en ”totalitĂ€r vĂ€rldsordning.”

Kast Àr med andra ord en vÀrdig medlem i den nya globala högern, dÀr Àven Bolsonaro liksom Italiens Matteo Salvini, Indiens  Narendra Modi, Polens Andrzej Duda och Ungerns Victor Orban med flera andra politiker ocksÄ ingÄr.  Och gemensamt för dem alla, i klassisk fascistisk tradition, Àr att de fabricerar sina egna nationella myter om det förflutna samtidigt som de kritiserar andra för historieförfalskning.

Under paroller som ”lag och ordning” och ”sanning och rĂ€ttvisa” skapar Kast och hans gelikar ett narrativ om nuet som ”en historisk vĂ€ndpunkt” och ”ett krig mellan kaos och ordning”, dĂ€r motstĂ„ndarna naturligtvis representerar ”kaos” samtidigt de paradoxalt nog ocksĂ„ kritiseras för att vilja införa den ”totalitĂ€ra regimen.”

Men motsÀgelser, precis som motsÀttningar, Àr inget som Kast drar sig för, tvÀrtom. Han gÄr ocksÄ till val med en önskan om att bevara det konstitutionella arvet frÄn Pinochets diktatur (som förhindrat ekonomiska, sociala och politiska reformer) och löften om att benÄda Pinochets statliga mördare och torterare som Ànnu avtjÀnar livstidsstraff för sina brott mot mÀnskligheten.

Som ”god katolik” och sjĂ€lv far till nio barn Ă€r patriarken Kast ocksĂ„ aktiv motstĂ„ndare till sĂ„vĂ€l abort som skilsmĂ€ssor, liksom till  homosexualitet och ”genusideologin” som han lovat göra upp med sĂ„ snart han Ă€r vid makten. Och om sĂ„ blir fallet pĂ„ söndagen sĂ„ kommer Chile inte heller lĂ€ngre vara en del av vĂ€rldssamfundet, eftersom Kast ska ta landet ur FN:s rĂ„d för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter eftersom han menar att FN sprider ”en stor konspiration om global uppvĂ€rmning   ”könsförvirring” och flyktingar.

Att flyktingar och andra minoriteter representerar ondskan Àr inget nytt i den fascistiska vÀrldsbilden och sedan andra vÀrldskriget har FN med sina mÀnskliga rÀttigheter varit fascismens Àrkefiende nummer ett. 

Men för Chile finns fortfarande, i denna stund,  andra alternativ. VÀnsterkandidaten Borics politiska program öppnar Ätminstone upp för möjligheten att stÀrka solidariteten mÀnniskor emellan, liksom för naturens och ursprungsfolkens rÀttigheter. 

Det skulle kunna bli början pÄ nÄgot nytt. 

Och det borde göra valet enkelt. 

Snart kan odlat kött göra slut pÄ djurens enorma lidanden inom köttindustrin.

De senaste veckorna har flyktinglÀger brÀnts ner och immigranter hotas till livet i norra Chile.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter