NYHETER:

Missnöje mot Mahmoud Abbas i helgens lokalval

En palestinsk kvinna håller en bebis när hon lägger sin röst vid en vallokal i byn Kifl Haris på Västbanken, 11 december 2021. Mahmoud Abbas – som har suttit vid makten sedan i januari 2005 – sköt i våras upp planerade president- och parlamentsval vilket också ledde till att Hamas officiellt bojkottade lördagens val.
Foto: TT/AP Photo/Majdi Mohammed

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Missnöje mot Mahmoud Abbas i helgens lokalval

I helgens lokalval på Västbanken gick en stor majoritet av rösterna till oberoende kandidater i vad som ses som en missnöjesyttring med Fatah och president Mahmoud Abbas. Abbas – som har suttit vid makten sedan i januari 2005 – sköt i våras upp planerade president- och parlamentsval vilket också ledde till att Hamas officiellt bojkottade lördagens val.

Av Bella Frank

PALESTINA | Inga val hölls i Gaza, där Hamas styr, och inte heller i städerna på Västbanken hölls några val. Det var istället i palestinska byar och småstäder med högst 11 000 invånare som valet faktiskt ägde rum och dessutom bara i 154 av 367 byar. I 60 av byarna fanns inga kandidater alls och 162 av byarna fanns bara en partilista, rapporterar DW.

Trots att så många som 70 procent röstade för oberoende kandidater har både Fatah och Hamas hävdat att man vunnit viktiga framgångar. Hamas som officiellt bojkottade valet hade ändå kandidater som står nära rörelsen som ställde upp, och vann flera platser. Hassan Yusuf från Hamas hävdade att kandidater knutna till gruppen hade rönt ”påfallande” framgångar i valet. Samtidigt menade Fatahsupportrar- och ledare att man hade vunnit valet:

– Det här är en jordskredsseger för Fatah. Resultatet från lokalvalet visar att Fatah och den palestinska myndighetens ledarskap åtnjuter tillit och stöd av en majoritet av vårt folk, säger Fatah-aktivisten Omar al-Haj till Jerusalem Post.

”Korrupt ledarskap”

Maslama Srour från byn Nilin utanför Ramallah berättar för nyhetsbyrån AFP att hon hoppas att ”valet kommer leda till ett presidentval så att vi kan välja en president som representerar oss och en ny regering”:

– Vi vill inte ha samma regering, vi vill se något nytt, vi hoppas se förändring, nya människor framför allt unga människor, säger hon till AFP.

”Fatahpartiet förlorade det lokala kommunalvalet på Västbanken och förlusten är det huvudsakliga skälet att inte hålla presidentval och val till den lagstiftande församlingen.”, skriver människorättsaktivisten Issa Amro på Twitter och beklagar att USA:s president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken inte pressar PA att genomföra president- och parlamentsval.

Issa Amro har under året ställts inför rätta för sitt arbete för mänskliga rättigheter i det av Israel ockuperade Västbanken i såväl israelisk militärdomstol som i palestinsk domstol. Han skriver vidare på Twitter att Israel stöder ”det korrupta palestinska ledarskapet” och uppmanar det internationella samfundet att sätta press på PA. ”Det internationella samfundet skapar och stöttar en ökänd och korrupt regim i Palestina” skriver han.

Nästa omgång i mars

Lördagens val var det första av två delar – den 26 mars 2022 ska lokalval hållas i städerna i Västbanken. Uppdelningen ses som ett försök av Mahmoud Abbas att slippa genomgå vad som skulle kunna tolkas som en missnöjesröst mot honom. Mahmoud Abbas valdes till Palestinska myndighetens (PA:s) president i januari 2005, ett par månader efter att Yassir Arafat hade dött. Sedan dess har många protester mot honom och Fatah brutit ut, senast i somras då PA-kritikern Nizar Banat dödades i samband med att han skulle gripas.

Nizar Banat var en känd kritiker av den palestinska myndigheten och hade kort innan sin död kritiserat såväl PA som Mahmoud Abbas. Nizar Banat hade också under våren meddelat att han planerade att ställa upp i valet till den palestinska lagstiftande församling som var planerat till maj, ett val som Mahmoud Abbas ställde in under våren.

Abbas motivering var att Israel inte skulle tillåta palestinier i östra Jerusalem att delta i valet – något som sannolikt hade skett – men av många palestinier sågs detta som en förevändning för att kunna sitta kvar som president, liksom att hindra en ny seger för islamistiska Hamas. Det var i valet till den lagstiftande församlingen 2006 som Hamas vann stort, som året därpå ledde till att Hamas, efter blodiga strider med Fatah, tog över makten i Gaza.

Majoritet kräver Abbas avgång

Hamas bojkottade alltså lördagens val i protest mot att presidentvalet liksom val till den lagstiftande församlingen har skjutits upp ytterligare. Hamas bojkottade även lokalvalet 2017. Stödet för Hamas brukar stiga i tider av ökade spänningar och konflikt med Israel och flera händelser under det senaste halvåret har bidragit till ökat stöd för Hamas. Det handlar dels om Israels agerande gentemot palestinier i östra Jerusalem under ramadan, liksom de pågående tvångsvräkningarna av flera palestinska familjer från bostäder där de har bott i generationer, dels om det krig som bröt ut mellan Hamas och Israel i maj i år.

Detta avspeglas i de opinionsundersökningar som Palestinian Center for Survey and Policy Research har gjort. I mars i år, det vill säga innan valen hade skjutits upp på obestämd framtid var stödet för Fatah, som styr Västbanken, 13 procent högre än för Hamas. I juni, efter kriget och konflikterna i och om östra Jerusalem, var stödet för Hamas elva procent högre än för Fatah. Och när centret gjorde en ny undersökning inför lördagens val, publicerad i oktober i år, var stödet för Fatah fem procent högre än för Hamas, skriver Palestinian Center for Survey and Policy Research på sin hemsida. Samtidigt är missnöjet med Mahmoud Abbas fortsatt mycket högt – omkring tre fjärdedelar vill att han avgår.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.