NYHETER:

Motstridiga uppgifter om kvinnorättsaktivisten Noof Al Maadeeds öde

Noof Al Maadeed  har inte hörts av sedan den 13 oktober. Foto: Noof Al Maadeeds Instagramkonto

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Motstridiga uppgifter om kvinnorättsaktivisten Noof Al Maadeeds öde

Noof Al Maadeed, en kvinnorättsaktivist från Qatar som 2019 flydde sitt hemland och sökte asyl i Storbritannien, kan ha mördats av sin familj eller hålls fången mot sin vilja uppger the Gulf Centre for Human Rights. Detta då att hon återvände till Qatar i oktober i år efter att hennes säkerhet hade garanterats av qatariska myndigheter. En qatarisk tjänsteman uppger dock till The Guardian att hon lever och mår bra.

Av Bella Frank

QATAR |Enligt uppgifter som Gulf Centre for Human Rights gick ut med på tisdagen kan Noof Al Maadeed ha mördats kort efter att hon återvände till Qatar i oktober i år. Enligt uppgifter som centret har mottagit ska hon på kvällen den 13 oktober ha kidnappats av familjemedlemmar efter att det polisskydd hon hade drogs in av myndigheterna för att senare ha mördats samma natt.

Men det finns flera frågetecken kring hennes öde. Qatariska myndigheter dementerar i en intervju med The Guardian på onsdagen uppgifterna, en tjänsteman uppger i den att hon lever och mår bra men att man av integritetsskäl inte vill delge någon mer information.

I samma artikel säger Khalid Ibrahim, chef för the Gulf Centre for Human Rights, att centret fått flera rapporter om att Noof Al Maadeed ska ha överlämnats till sin familj den 13 oktober, och han säger att Qatar måste ge bevis på att hon lever och är i trygghet om så är fallet:

– Vad vi säkert vet är att hon är i överhängande fara just nu. Hon har antingen dödats eller hålls fången, det finns inga tvivel om det, säger Khaled Ibrahim till The Guardian.

Motstridiga uppgifter

På torsdagen den 16 december skriver centret att man har mottagit flera nya motstridiga uppgifter om vad som har hänt Noof Al Maadeed där vissa gör gällande att hon mördades i oktober, andra uppgifter pekar på att hon kan hållas fången av sin familj, och ytterligare uppgifter handlar om att hon hålls i förvar av qatariska myndigheter.

”Även om rapporterna om hennes död inte stämmer så innebär detta ändå att hon hålls i något slags förvar totalt isolerad från världen utanför, dessutom hindrad från att utöva sin yttrandefrihet på sina sociala medier-konton. Avsaknad av kontakt med omvärlden utsätter henne för allvarliga risker för hennes liv och hälsa”, skriver centret på torsdagsförmiddagen.

Hade fått garantier

Den 12 oktober postade Noof Al Maadeed en inspelning på Twitter i vilken hon uppgav att hon hade utsatts för tre mordförsök från sin familj, och att hennes pappa tagit sig in i lobbyn till det hotell hon bodde på, uppger människorättsorganisationen. ”Sheikh Tamim [Qatars emir] är den enda som kan stoppa faran för mitt liv med sina egna händer” ska hon också ha skrivit. The Gulf Centre for Human Rights uppmanar FN att sätta press på de qatariska myndigheterna att uppge vad som har hänt med Noof Al Maadeed, och ”om hon inte har dödats lägga fram bevis på att hon lever”.

Noof Al Maadeed utsattes i åratal för våld i hemmet och hennes liv begränsades kraftigt: ”[Jag] tilläts bara gå till skolan och tillbaka. Något annat så riskerar [jag] att bli slagen”, sade hon i en tidigare intervju har Human Rights Watch rapporterat. I slutet av 2019 flydde Noof Al Maadeed från Qatar efter att i hemlighet gått in på sin pappas mobiltelefon för att använda en statlig app för att ge sig själv ett utresetillstånd. På natten klättrade hon ut genom sitt fönster och tog sig till flygplatsen.

Hon lyckades flyga via Ukraina till Storbritannien där hon sökte asyl där hon via sociala medier som Tiktok upplyst andra om hur man kan gå till väga för att fly och söka asyl. Men i oktober i år reste hon – efter att ha blivit försäkrad av qatariska myndigheter att hon skulle vara säker om hon återvände – tillbaka till Qatar. Den den 13 oktober skrev Noof Al Maadeed tre meddelanden på Twitter: ”Jag är ok” liksom en hjärtemoji, därefter ”Hej. Fortfarande inte i säkerhet” och sedan ”Lite bättre”.  Därefter har ingen hört från henne.

Manligt förmyndarskap

För att få studera, arbeta, ta körkort, gifta sig och mycket annat krävs för en qatarisk kvinna att hon får tillåtelse från sin manliga förmyndare– sin far, make, äldre manlig släkting eller bror. Ogifta kvinnor under 25 år måste enligt regelverk från inrikesministeriet ha medgivande från sin manliga förmyndare för att få resa utomlands – detta trots att det inte finns någon lagstiftning kring detta. Förmyndare kan också vända sig till domstol för att få till stånd utreseförbud för sina makar, döttrar eller systrar, skriver Human Rights Watch i rapporten Everything I have to do is tied to a man som publicerades i våras.

Efter Noof Al Maadeeds uppmärksammade flykt 2019, och efter ett annat separat fall, har Qatar gjort det svårare för ensamma kvinnor att resa utomlands. Kvinnor kan sedan 2020 tvingas ringa upp sin manliga förmyndare för att bevisa att de inte är på flykt. Enligt Human Rights Watch har både kvinnor som är under 25 år och som har haft giltiga utresetillstånd och kvinnor som är över 25 år och som därmed inte ska behöva utresetillstånd stoppats av tjänstemän på flygplatsen.

* Artikeln har uppdaterats

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.