NYHETER:

Anställda tvingades fortsätta jobba under tornado

Jessaundra Jackson, anställd på Mayfield Consumer Products, kramar en annan person vid en ljusvaka i efterdyningarna av tornador som rasade genom regionen flera dagar tidigare, i Mayfield i Kentucky 14 december 2021. Foto: TT/AP Photo/Gerald Herbert

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Anställda tvingades fortsätta jobba under tornado

Anställda vid en ljusfabrik i Kentucky i USA hotades med avsked om de lämnade arbetsplatsen i samband med fredagens dödliga tornador. Det uppger flera anställda. Företaget, Mayfield Consumer Products, nekar till uppgifterna som ska utredas av delstatens arbetsmiljöverk.

Av Bella Frank

USA | Åtminstone åtta anställda tros ha dött på fabriken som tillverkade doftljus i samband med två tornador som ödelade stora delar av staden Mayfield i Kentucky i fredags. Omkring hundra personer jobbade kvällsskiftet mellan fredag och lördag och flera saknas fortfarande efter att fabriken totalförstördes av den andra tornadon som drog in över Mayfield.

Uppgifterna om att personal hindrades från att lämna arbetsplatsen genom hot om avsked ska utredas av delstatens arbetsmiljöverk Occupational Safety and Health Program uppgav Kentuckys guvernör Andy Beshear på tisdagen. Han menade dock att han finner det sannolikt att den kommer att komma fram till att inga felaktigheter begåtts av företaget.

– Men det bör ge folk tilltro till att vi går till botten med vad som hände, sade han under en presskonferens på tisdagen rapporterar NBC News.

Hotades med avsked

Det är åtminstone fem anställda som uppger till NBC News att de inte fick tillåtelse att lämna arbetsplatsen i fredags, och flera av dem uppger att mellanchefer hotat med avsked om någon propsade på att lämna arbetsplatsen.

Efter att stadens tornadosirener började larma tidigt på kvällen började anställda be om att få åka hem berättar den 21-åriga anställda McKayla Emery från sjukhussängen till NCB News. Hon förklarar att hon hörde föreståndare säga till fyra anställda att: ”Om ni lämnar [arbetsplatsen] kommer ni sannolikt få sparken”.

Själv valde hon att stanna kvar på arbetsplatsen som senare ödelades av den andra tornadon senare på kvällen. Hon skadades allvarligt när hon träffades av en betongvägg som rasade.
– Jag kunde inte röra något. Jag kunde inte knuffa undan något. Jag satt fast, säger hon till NBC News.

Satt fast i sex timmar

McKayla Emery var fastkilad i sex timmar innan hon kunde räddas och hon fick kemiska brännskador från stearin, och hon har också fått en skada på ena njuren och kunde på måndagen inte röra sina ben som fortfarande är svullna efter att hon klämdes fast.

Även anställde 20-åringen Elijah Johnson berättar för NBC News att föreståndare hotat de anställda som ville lämna arbetsplatsen med avsked:

– Jag bad om att få gå hem och de sade till mig att jag skulle få sparken. ”Även med ett sådan här väder kommer ni att avskeda mig”? , säger Elijah Johnson att han frågade och fick ett jakande svar.

En talesperson för företaget nekar till att anställda skulle ha hotats med sparken.

–Det är absolut fel. Vi har haft en policy på plats sedan covid startade. Anställda kan lämna när de vill och komma tillbaka nästa dag, säger Bob Ferguson till NBC News.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.