NYHETER:

Kellogg's anställning av strejkbrytare kritiseras av presidenten

Dustin Harral och Roger Stinn strejkar utanför Kellogg’s-fabriken på 96th and F Streets i Omaha, den 7 december 2021. Foto: TTT/Lily Smith/AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kellogg's anställning av strejkbrytare kritiseras av presidenten

Flingföretaget Kellogg’s har aviserat att man kommer att avskeda strejkande arbetare och anställa strejkbrytare. Redan sedan strejken inleddes i början oktober har företaget använt sig av strejkbrytare men nu formaliseras dessa anställningar, vilket har lett till hård kritik från president Joe Biden.

Av Bella Frank

USA | President Joe Biden sade i ett tal att han är djupt oroad över vad han ser som ett ”existentiellt hot mot facket” efter att Kellogg’s aviserat att man kommer att avskeda sina anställda som nu har strejkat i över två månader.
– Kollektivförhandlingar är ett grundläggande verktyg för att skydda arbetares rättigheter som måste stå fritt från hot och trakasserier från arbetsgivare, sade Joe Biden i ett uttalande i fredags där han också betonar att han stöder lagstiftning som skulle förbjuda det agerandet.

Fackförbundet Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers International välkomnade samma dag presidentens uttalande och menade att det stödjer deras fackliga medlemmars inställning: ”De kommer inte [låta sig] bli hotade vid förhandlingsbordet och är redo att förhandla om ett skäligt och rättvist avtal som belönar dem för deras hårda arbete och som inte säljer ut framtida generationer av Kelloggsanställda”, skriver Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers Internationals ordförande Anthony Shelton på fackets hemsida.

Det var den 5 oktober som omkring 1 400 arbetare på flera olika flingfabriker gick ut i strejk bland annat över arbetstiden – många arbetare vittnar om att de tvingas jobba övertid dagligen med en veckoarbetstid på upp till 80 timmar. En annan stridsfråga är den uppdelning i två olika lag av anställda – genom ett avtal från 2015 hamnar nyanställda i ett fack med betydligt sämre villkor och löner. Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers International gick motvilligt med på avtalet efter att företaget hotade med att stänga två fabriker om det inte accepterades.

Förutom uppdelningen av anställda i två helt olika fack är det mycket svårt för de som har sämre villkor att kvalificera in i det med bättre villkor. För nyanställda innebär det försämringar i sjuk- och hälsoförsäkring där den anställda måste betala betydligt högre avgifter, liksom sämre semesterersättning och pensionsinbetalningar för nyanställda. Enligt The Rolling Stone skulle det innebära att en nyanställd skulle för samma jobb kunna tjäna omkring 300 000 kronor mindre per år än en person anställd på de bättre villkoren, beroende på hur mycket övertid man arbetat.

Det var i förra veckan som de strejkande röstade nej till ett nytt femårskontrakt som skulle ha inneburit att nyanställda skulle kunna kvala in till de bättre villkoren efter fyra–fem års anställning. ”Medlemmarna har talat. Strejken fortsätter”, skrev den fackliga ordföranden Anthony Shelton i tisdags och tackade samtidigt för det stöd man tagit emot sedan strejken inleddes.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.