NYHETER:

Arbetare vid Amazonlager vill organisera sig fackligt

Christian Smalls är ordförande för det nybildade facket Amazon Labour Union som nu mobiliserar för att få till stånd en facklig omröstning på Amazons lager på Staten Island. Foto: AP Photo/Seth Wenig

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Arbetare vid Amazonlager vill organisera sig fackligt

Av Bella Frank

USA | Amazons lager på Staten Island i New York kan bli nästa plats för kampen om arbetsvillkoren på den globala jätten. Där hoppas arbetare kunna skicka in en anmälan till myndigheten National Labor Relations Board under måndagen för att få till stånd en omröstning för att ansluta sig fackligt. I så fall blir det den andra gången anställda vid ett Amazonlager röstar om att bilda fack – i våras genomförde anställda vid lagret Bessemer i delstaten Alabama en omröstning. Den gången röstade de anställda nej till att bilda fack, men omröstningen kan komma att göras om då Amazon bröt mot National Labor Relations Boards regelverk. 

I Bessemer tog arbetarna ställning till om man skulle gå med i det befintliga fackförbundet Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU). Om det fackliga initiativet i Staten Island röstas igenom kommer man däremot istället att gå med i den nybildade oberoende fackföreningen Amazon Labor Union. Bakom mobiliseringen ligger Christian Smalls som tidigare har jobbat på lagret, rapporterar The New York Times. Christian Smalls som är ordförande för det nya facket har under lång tid försökt att få ihop de underskrifter av de anställda som krävs för att få till stånd en facklig omröstning.

– Vi har varit här ute i sex månader och har mött arbetare och fått arbetare att skriva under dag och natt. Ibland har jag varit här ute 36 timmar i sträck, bara för att nå vårt mål, säger han till The Guardian.

– Energin och kulturen som vi har byggt upp under det senaste halvåret med de här arbetarna är väldigt stark. Alla är exalterade, fortsätter han.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.