NYHETER:

Barn påträffade ihjälsvultna i Afghanistan

Utdelning av bröd i Kabul. Samtidigt som vintermånaderna närmar sig och uppemot 18 miljoner afghaner uppskattas vara i akut behov av förnödenheter och tak över huvudet har en västerländsk omvärld frusit 80 miljarder kronor i stöd till afghanska staten – nu i händerna på talibanrörelsen. Foto: TT/AP Photo/Bernat Armangue

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Barn påträffade ihjälsvultna i Afghanistan

Åtta föräldralösa barn – det äldsta åtta år, det yngsta 18 månader – har påträffats döda i Kabul. Anledningen: svält. Samtidigt som vintermånaderna närmar sig och uppemot 18 miljoner afghaner uppskattas vara i akut behov av förnödenheter och tak över huvudet har en västerländsk omvärld frusit 80 miljarder kronor i stöd till afghanska staten – nu i händerna på talibanrörelsen.

Av Klas Lundström

AFGHANISTAN | Den afghanske politikern Mohammed Mohaqiq uppgav i ett inlägg på Facebook under söndagen (24/10) att åtta afghanska barn påträffades döda i ett kvarter i huvudstaden Kabul för tre veckor sedan.

Barnen ska sedermera ha begravts av lokalbor utan att händelsen uppbådat någon större uppmärksamhet – förrän nu.

En lokal mullah vid namn Mohammed Ali Bamiani uppger i ett annat Facebookinlägg att det äldsta dödsoffret var cirka åtta år gammalt och det yngsta 18 månader.

– De har ingen, deras föräldrar var båda döda och de hade inga nära anhöriga, säger Bamiani, rapporterar Radio Free Europe.Hungern ska, tillägger han, ha varit så allvarlig att de i slutändan inte ens kunde sträcka ut sina ben.

Enligt FN uppges cirka 18 miljoner afghaner befinna sig i fattigdom eller i farozonen för att drabbas av hunger och i behov av akuta förnödenheter och tak över huvudet samtidigt som vintermånaderna närmar sig med stormsteg.

Samtidigt har västerländska regeringar frusit omkring 80 miljarder kronor i stödpengar som tidigare varit öronmärkta för den afghanska regering som nyligen störtades av talibanrörelsen som återtog makten över det krigsdrabbade landet efter 20 års krig.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.