NYHETER:

Hård kritik av Israels terrorstämpling av palestinska organisationer

Israels försvarsminister Benny Gantz skrev i fredags under beslutet att terrorstämpla sex palestinska organisationer, vilket i praktiken innebär att de förbjuds. Beslutet har fördömts av människorättsorganisationer. Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Hård kritik av Israels terrorstämpling av palestinska organisationer

Amnesty International och Human Rights Watch fördömer Israels beslut att terrorstämpla sex palestinska organisationer varav flera människorättsorganisationer. Beslutet, som Israels försvarsminister Benny Gantz skrev under på fredagen, innebär i praktiken att organisationerna förbjuds. 

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA | De sex organisationerna är al-Haq, Addameer, Defense for Children Palestine, the Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development liksom the Union of Palestinian Women Committees. De anklagas för att fungera som frontorganisationer för det palestinska partiet PFLP som, enligt Israel, använt organisationernas biståndspengar till terrorism, rapporterar Haaretz. 

”De grundlösa anklagelserna står för en alarmerande och orättfärdig upptrappning av attacker mot det palestinska folket i dess kamp för frihet, rättvisa och rätten till självbestämmande.”, skriver al-Haq som är baserad i Ramallah på det ockuperade Västbanken. Organisationen menar att Israels agerande ingår i ett systematiskt smutskastande av palestinska organisationer och pekar också på att Israel försöker använda inhemska lagar på ockuperad mark.

– Det här är en politiskt åtgärd och inte en säkerhetsåtgärd. [Israels] ockupation har inga gränser för sin orättvisa och galenskap. Men det kommer aldrig att hindra oss från att försvara vårt folk och avslöja ockupationens brott, säger Shawan Jabarin, generalsekreterare för al-Haq, till CNN. 

”Försök att tysta”

Kritiken mot beslutet är hård och Biden-administrationen i USA menar att man inte hade informerats om beslutet i förväg. Flera politiker från Demokraterna fördömer Israels agerande. Bland andra Betty McCollum som är ledamot av representanthuset och som har arbetat med en av organisationerna i flera år, Defense for Children International, är kritisk.

– Det här är inget mer än ett försök att tysta de som stöder palestinska rättigheter. Det är antidemokratiskt, och är motsatsen till de värderingar som man förväntar sig av en av USA:s allierade, säger hon i ett fördömande, skriver Haaretz. 

”Attack på människorättsrörelsen”

Det var i tisdags som Israels försvarsministerium genom en militärorder förklarade de sex palestinska organisationerna som ”terroristorganisationer”, vilket i praktiken innebär att israeliska myndigheter kan stänga deras kontor, gripa anställda och förbjuda ekonomiskt stöd till dem, skriver Human Rights Watch på sin hemsida. 

”Det här skrämmande och orättvisa beslutet är en attack av den israeliska regeringen på den internationella människorättsrörelsen. Under årtionden har israeliska myndigheter försökt att sätta munkorg på bevakningen av mänskliga rättigheter och att straffa de som kritiserar dess förtryckande styre av palestinierna”, skriver de båda organisationerna i ett gemensamt uttalande.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.