NYHETER:

Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerika

Protester mot mordet på journalisten Heber Lopez, vid Mexikos åklagarkontor i Mexico City, den 14 februari 2022. Lopez, som var chef för nyhetssajten online Noticias Web sköts till döds torsdagen den 10 februari i kuststaden Salina Cruz i delstaten Oaxaca. Kommittén för att skydda journalister förklarade dessa sex senaste veckor som de ”dödligaste för den mexikanska pressen på över ett decennium.” Foto: TT/AP Photo/Eduardo Verdugo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerika

Av Klas Lundström

LATINAMERIKA | År 2022 har inte börjat särskilt väl när det gäller det fria ordets plats i Latinamerika, som redan är världens farligaste region att bedriva journalistik i.

Hittills i år har fem journalister mördats i Mexiko, vilket gör att siffran sedan 2010 överstiger hundra företrädare för det journalistiska yrket.

Söderöver, i nordöstra Brasilien, är läget inte mycket ljusare. I kuststaden Fortaleza sköts nyligen lokalreportern Givanildo Oliveira till döds med flera skott och sållar sig således till en tragisk trend där minst 30 journalister har mördats under det senaste decenniet.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex återfinns Brasilien på plats 111 av 180, Mexiko på plats 143. När det gäller Latinamerika är det endast tre länder som återfinns ovanför plats 50 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex: Costa Rica (plats 5), Uruguay (18) och Surinam (19).

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.