NYHETER:

Ny bankläcka avslöjar kriminalitet och korruption

Bland ägarna till de avslöjade bankkontona återfinns bland annat fängslade börsmäklare, människohandlare och korruptionsanklagade politiker från flera världsdelar. Foto: Acebal/Flickr

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny bankläcka avslöjar kriminalitet och korruption

En rad medier – däribland brittiska The Guardian och svenska Uppdrag Granskning – avslöjar att schweiziska banken Credit Suisse hemlighållit uppemot 18 000 bankkonton med ett totalt värde på över 100 miljarder dollar. Bland ägarna av dessa konton finns politiker, spioner och företrädare för organiserad brottslighet.

Av Klas Lundström

SCHWEIZ | Avslöjandet briserar mot bakgrund av Credit Suisses löfte från 2014, då bankchefen Brady Dougan inför den amerikanska kongressen lovade bättring efter ett avslöjande om tusentals andra hemliga konton innanför bankens väggar. Men Credit Suisse har gjort stora pengar på så kallade ”högriskklienter” med politiska, ekonomiska och juridiska förflutna.

– Korruptionskulturen är djupt rotad. Bankens regelefterlevnadsavdelning är mästare på fördelaktig förnekelse – ställ aldrig en fråga du inte vill veta svaret på. Banken och dess ledning vet exakt vad som pågår, säger en före detta anställd till den internationella grävredaktionen OCCRP, rapporterar Uppdrag Granskning.

Bland ägarna till de avslöjade bankkontona återfinns bland annat fängslade börsmäklare, människohandlare och korruptionsanklagade politiker från flera världsdelar. I Schweiz är bankkontoinnehavares identiteter och uppgifter skyddade enligt lag och därför har alplandet i centrala Europa blivit en populär destination för penningtvätt och hemliga inkomster.

– Jag anser att den schweiziska banksekretesslagen är omoralisk, säger en visselblåsare som var drivande i offentliggörandet av dokument, rapporterar The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.