NYHETER:

Jacob Zuma

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ukraina: Inför sanktioner nu

Inför sanktioner mot Ryssland nu, manar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samtal med EU.

Möjligheten till ett toppmöte mellan USA och Ryssland ses som ”ett litet hopp i mörkret”.

Av Wiktor Nummelin/TT

UKRAINA | När EU-ländernas utrikesministrar nu samlas i Bryssel finns även deras ukrainske kollega Dmytro Kuleba på plats. Givet huvudämne är den massiva ryska truppansamlingen vid landets gränser och den fortsatt hotfulla retoriken från Moskva.

– Det är fortfarande ett väldigt allvarligt läge. Vi ser varje dag hur antalet brott mot vapenvilan längs kontaktgränsen ökar. Vi har fortfarande ett mycket hårt språk från Ryssland där man hotar och säger att det är ett folkmord i östra Ukraina – vilket inte stämmer, säger Sveriges Ann Linde (S) på väg in till mötet.

Sanktioner nu!

Ukrainas Kuleba vill ha mer hjälp från EU.

–Det finns många beslut som EU kan ta redan nu för att skicka tydliga signaler till Ryssland. Det innebär inte bara politiska signaler, utan även väldigt specifika åtgärder som att stötta Ukrainas försvarssektor och Ukrainas cybersäkerhet, säger Kuleba i Bryssel.

Dessutom vill han se EU-sanktioner mot Ryssland redan nu.

– Vi anser att det finns goda och legitima orsaker att införa vissa av sanktionerna redan nu, för att visa att EU inte bara är redo att samtala, utan även att agera, säger Kuleba.

Ryssland beräknar?

EU har tillsammans med USA, Kanada och Storbritannien förberett rejäla ekonomiska och politiska sanktioner att slå till med.

Alla är överens om att agera om det blir ett fullskaligt ryskt angrepp mot Ukraina. Men om enigheten finns där även i ett tidigare läge är svårare att sia om. Och i så fall när.

– Det är bland annat det som vi ska diskutera under dagens möte, konstaterar Ann Linde.

Hon ser ingen fördel med att avslöja för Ryssland på förhand om vad som väntar i sanktionsväg.

– Då kan man göra en beräkning från rysk sida: hur tuffa är de här sanktionerna? Hur kan vi göra för att förebygga dem? Vi såg i fallet Belarus att eftersom det tog alldeles för lång tid för EU att enas kunde individer och så vidare flytta till exempel kapital. Det får inte samma effekt då, säger utrikesministern.

Toppmöte på gång

Uppgifterna om ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin ser Linde samtidigt som ett ”hopp i mörkret”.

Samtidigt är hon tydlig med sådana samtal bara kan röra begränsade områden.

– Det viktigaste är ju att man i så fall bestämmer sig om sådana saker som det går att förhandla om: förtroendeskapande åtgärder, ökad transparens i övningar och så vidare. Men där man absolut har röda linjer: att varje land ska få bestämma sin egen säkerhetspolitiska väg, säger Linde.

Även Dmytro Kuleba är försiktigt positiv.

– Jag pratade med (USA:s) utrikesminister (Antony) Blinken klockan två i natt och han informerade mig om initiativet. Vi välkomnar det. Vi anser att alla ansträngningar som syftar till en diplomatisk lösning är värda att ta. Och Blinken lovade mig att inge beslut om Ukraina kommer att tas bakom ryggen på Ukraina, säger utrikesminister Kuleba i Bryssel.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.