NYHETER:

Jacob Zuma

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Expert: Det krävs för att undvika fullskaligt krig

Spänningarna fortsätter mellan Ukraina och Ryssland, där få tecken syns på avtrappning.

Men sanktionshot, ett stopp av Nord Stream 2 och avslöjande av Putins planer kan minska risken för ett fullskaligt anfall, enligt den ukrainska forskaren Olga Boichak.

Av Gustav Sjöholm/TT

UKRAINA | Flera av världens ledare gör stora ansträngningar för att förhindra att konflikten i Ukraina eskalerar till ett fullskaligt krig. Ukrainska medborgaren Olga Boichak, sociolog med inriktning på bland annat digital krigsföring vid The Sydney University, tror att sanktioner kan verka avskräckande för Ryssland.

– Det finns en del som argumenterar för sanktioner mot oligarker, deras familjer och tillgångar som finns i europeiska länder. Många ryska oligarker har sina barn i skolor i EU, USA och andra västdemokratier. Det finns en press på att införa sanktioner och frysa deras tillgångar i de länderna, säger hon till TT.

Boichak var Ukrainas ungdomsrepresentant i FN 2014.

Kan trigga Putin

Samtidigt är det inte en helt ofarlig strategi.

– Det kan slå slint, för Putin kanske kan triggas av det. Det är en väldigt svår situation, och världen vill inte trigga Ryssland mot mer eskalering.

Ett annat alternativ är att rikta in sig på gasledningen Nord Stream 2.

– Att inte tillåta gasen att flöda genom de rören har en chans att avskräcka från en invasion. Det finns en förståelse för EU-ledarna att inte ta gasledningen i bruk, min förhoppning är att de förstår att energiberoende från Ryssland blir mer och mer problematiskt för varje år som går.

Avslöja på förhand

Ett tredje sätt att undvika en fullskalig invasion är att avslöja Putins planer på förhand, enligt henne.

– Det är sällan en amerikansk president offentliggör underrättelser, men i det här fallet verkar det som att det faktiskt avskräckt Putin från hans planer, för han försöker aktivt att inte göra det som USA:s president säger att han ska göra.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) rapporterade i helgen att 1 500 överträdelser mot vapenvilan skedde under fredagen i de ryskstödda utbrytarområdena Luhansk och Donetsk i Ukraina.

– Många försöker att koppla överträdelserna till Ryssland, men det är inte möjligt i alla fall, säger Boichak och fortsätter:

– Det kan skapa en tvetydighet som kan användas av Ryssland att skylla på ukrainska sidan, för att rättfärdiga en invasion. Men det vore löjligt för Ukrainas armé att försöka attackera Ryssland samtidigt som så stora ryska styrkor har samlats vid gränsen. Alla förstår att det är orimligt, men det är trots det vad Ryssland anklagar Ukraina för att planera.

Förberedda på krig

Samtidigt innebär den utdragna upptrappningen att man på den ukrainska sidan hunnit förbereda sig.

– Ukrainarna har levt med det här kriget i åtta år, och civilbefolkningen är förberedd om ett militärt anfall skulle äga rum. Det har varit mycket informationskampanjer om hur man hittar skyddsrum, eller hur man överlever om elektriciteten eller vattnet försvinner, säger hon.

Vad som händer den kommande tiden är svårt att sia om, enligt Olga Boichak.

– Vi håller andan, säger hon.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.