REPORTAGE:

Kritik mot EU för legitimering av Egyptens al-Sisi

Inför Abdel Fattah al-Sisis besök uppmanade Amnesty International EU att inte låta presidenten ”vittvätta” landets allt mer försämrade människorättsläge. Foto: TT/Fethi Belaid/AP

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Kritik mot EU för legitimering av Egyptens al-Sisi

Människorättsaktivister protesterade i Bryssel i onsdags med krav på EU att ta det alarmerande läget vad gäller mänskliga rättigheter i Egypten på allvar. Manifestationen hölls samtidigt som den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi var på besök inför toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i slutet av veckan. EU kritiserades i januari av människorättsorganisationer då information läckte om att unionen vill söka ordförandeposten för ett globalt antiterrororgan tillsammans med Egypten.

Av Bella Frank

EU-EGYPTEN | Manifestationen arrangerades av Amnesty International som uppmanade EU att ta tillfället i akt för att fördöma det dåliga människorättsläget i Egypten i samband med den egyptiske presidentens besök. Bara under de senaste månaderna har åtminstone 28 människorättsaktivister eller fredliga politiska aktivister ställts inför rätta i särskilda domstolar, åtalade för brott som spridande av ”falska nyheter” eller terrorbrott, anklagelser som Amnesty International menar är felaktiga.

Och under 2021 dömdes minst sju av dessa till fängelsestraff på mellan tre till fem års fängelse efter undermåliga rättegångar, efter att ha kritiserat landets människorättsbrott och ekonomiska politik bland annat. Amnesty International kritiserar också landet för dess fortsatta förföljelse av kvinnor som anklagas för att ha brutit mot landets morallagar, eller kvinnor som offentligt kritiserar de utbredda sexuella trakasserierna mot kvinnor i landet.

Demonstrationen hölls i Bryssel samtidigt som Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi besökte Belgiens kung Philippe, inför toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen (AU) som hölls i torsdags och fredags.

– Jag är här i dag för att be ledarna av Europeiska Unionen att tala om brott mot de mänskliga rättigheterna i Egypten. Jag ber dem att vara tydliga och att inte acceptera detta, sade den egyptisk-palestinska aktivisten Ramy Shaath som var på plats, till the Middle East Eye och uppmanade EU att villkora det ekonomiska och militära samarbetet med Egypten med en förbättrad människorättssituation i landet.

Ramy Shaath släpptes i början av januari i år från egyptiskt fängelse efter att ha suttit i fängsligt förvar i mer än två år. Ett villkor för frigivningen var att han fråntogs sitt egyptiska medborgarskap och han reste kort efteråt till Frankrike. Han har varit medlem i flera politiska grupper i Egypten och är medgrundare till den pro-palestinska bojkottsrörelsen mot Israel, BDS.

Han greps i juni 2019 och hölls sedan i förvar, anklagad för att ha bistått en terrororganisation, en anklagelse som Egypten har riktat mot en lång rad journalister, bloggare och människorättsförsvarare. Människorättsorganisationer hade länge krävt att han skulle friges, och har också kritiserat Egyptens beslut att frånta honom hans medborgarskap:

– De försöker föra ut budskapet till varenda egyptier att de måste välja mellan att vara egyptier och att vara fri, sade Ramy Shaath till the Middle East Eye.

Ramy Shaath släpptes i början av januari i år från egyptiskt fängelse efter att ha suttit i fängsligt förvar i mer än två år. Foto: Free Ramy Shaath Facebook/TT
 

Inför Abdel Fattah al-Sisis besök uppmanade Amnesty International EU att inte låta presidenten ”vittvätta” landets allt mer försämrade människorättsläge. I januari i år beslutade människorättsorganisationen Arab Network for Human Rights Information att lägga ner sitt arbete i landet efter 18 års verksamhet på grund av det allt mer repressiva läget i landet.

– De egyptiska myndigheterna slår ner på varje form av opposition. Folk som i nuläget sitter bakom galler för att de fredligt har använt sina mänskliga rättigheter i landet förväntar sig att EU-ledare kommer att tala för dem och att de pressar på för förändring. Att inte göra det skulle sända ett skadligt budskap att EU värderar fördjupade band till myndigheterna högre än mänskliga rättigheter för folk i Egypten, sade Eve Geddie, chef för Amnesty Internationals EU-kontor i ett uttalande inför al-Sisis besök i Bryssel.

På torsdagen mötte Abdel Fattah al-Sisi EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen då mänskliga rättigheter var en av frågorna som dryftades liksom regional stabilitet, energi och klimat. Enligt den egyptiska tidningen Ahram Online betonade Ursula von der Leyen Egyptens nyckelroll i regionen, att Egypten är en viktig strategisk partner för EU och att unionen vill fortsätta utveckla samarbetet med landet.

En form av samarbete mellan EU och Egypten som verkar vara på gång är i arbetet mot terrorism. I slutet av januari kom läckta uppgifter om att EU och Egypten planerade att tillsammans söka ordförandeskapet för det globala antiterrororganet Global Counterterrorism Task Force (GCTF) trots Egyptens omfattande människorättsbrott och det faktum att landet ofta har kritiserats för att använda antiterrorlagar för att ursäkta människorättsbrott.

Förra året kritiserade FN-experter Egypten just för att använda antiterrorlagstiftning mot bland andra Ramy Shaath och uppmanade att han skulle avföras från en ”terroristlista” som han hade uppförts på. FN-experterna uppmanade också egyptiska myndigheter skulle ”upphöra med det systematiska missbruket” av maktbefogenheter i terrorbekämpningens namn.

I ett upprop av omkring femton människorättsorganisationer, inklusive Amnesty International, uppmanas EU att tänka om. I uppropet, som också bland andra Human Rights Watch, Euro Med Rights, International Federation for Human Rights (FIDH), och The Tahrir Institute for Middle East Policy (TIMEP) har undertecknat, skriver de att om EU fortsätter att söka ett gemensamt ordförandeskap med Egypten för GCTF kommer det att gå emot ”EU:s uttryckliga målsättning att stärka mänskliga rättigheter i sin utrikespolitik och skulle bara bidra till Egyptens långvariga försök att vittvätta sin avskyvärda katalog av människorättsbrott” och uppmanar EU att istället sätta sig emot alla försök från Egypten att leda antiterrororganisationen.

Även den internationella journalistorganisationen International Federation of Journalist har varnat EU från att ge legitimitet åt Abdel Fattah al-Sisi och uppger att al-Sisis regim är den som fängslat flest journalister i Afrika och andra siffror pekar på att Egypten ligger på plats tre i världen vad gäller fängslade journalister, efter Kina och Turkiet.

Enligt organisationen sitter för närvarande 27 journalister och mediearbetare i egyptiska fängelser enbart för sitt arbete. Organisationen tar också upp hur egyptiska myndigheter har för vana att hålla folk häktade för ett brott och när häktningstiden går ut för det lägga till nya åtalspunkter för att motivera de långa tiderna i förvar utan rättegång.

– EU och belgiska ledare har en enastående möjlighet att sända ut ett otvetydigt budskap till al-Sisi att Europa inte kommer att samarbeta med hans regering innan de slutar att förfölja media. Alla avtal med Egypten måste vara villkorat till det omedelbara frisläppandet av alla fängslade journalister och måste innehålla klausuler om pressfrihet som garanterar egyptiska mediearbetares grundläggande rättigheter. Annars kommer toppmötet att hjälpa den egyptiska regimen att vittvätta sin internationella image och fortsätta att förtrycka journalister utan att straffas, säger International Federation of Journalists generalsekreterare Anthony Bellanger på organisationens hemsida.

 
 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.