Egyptiens president Abdel Fattah al-Sisi. Foto: Costas Baltas/TT/AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tjänsteman bakom gripande av människorättsförsvarare i Egypten

En enskild säkerhetstjänsteman låg bakom gripandet av tre människorättsförsvarare från organisationen Egyptian initiative for personal rights (EIPR) i november förra året. Syftet var bland annat att förhindra att människorättsaktivister skulle dra nytta av Trumps valförlust. Det rapporterar den oberoende egyptiska tidningen Mada Masr.

Av Bella Frank

EGYPTEN Säkerhetstjänstemannen räknade med att gripandet av tre EIPR-medarbetere skulle leda till kritik, men att omfattningen skulle vara hanterbar. Den 15 november greps Mohamed Basheer från EIPR i sitt hem. Enligt en källa som Mada Masr talat med som står säkerhetstjänsten nära var gripandet något av en testballong och då reaktionerna till en början var begränsade gick säkerhetstjänsten vidare och grep Karim Ennarah från samma organisation tre dagar senare.

Syftet ska bland annat ha varit att förhindra att landets civilsamhälle och människorättsorganisationer skulle dra nytta av att Donald Trump – som har stått den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi nära – förlorade presidentvalet i november. Syftet ska också ha varit att motverka demonstrationer inför tio-årsdagen av den egyptiska revolutionen i slutet av januari.

I takt med att kritiken växte både i Egypten och internationellt ska landets utrikesdepartement ha signalerat att man inte önskade se fler gripanden. Men säkerhetstjänstemannen gick trots det vidare och beordrade gripandet av organisationens chef, Gasser Abdel Razek. I samband med det växte kritiken ytterligare, både från människorättsorganisationer och diplomater, men fallet fick också uppmärksamhet när kända skådespelare spelade in videos där de krävde att de tre gripna skulle släppas fria.

EIPR hade i början av november haft ett möte med flera länders ambassadörer och diplomater och dessa länder utövade påtryckningar både i offentliga uttalanden och bakom kulisserna. Påtryckningar kom bland också bland annat från Frankrike och USA. Inför ett inplanerat statsbesök av al-Sisi till Frankrike i december riktades hård kritik mot Emanuel Macron för att handel mellan länderna prioriterades framför det allvarliga människorättsläget i Egypten. I USA varnade en lobbyfirma som Egypten anlitat för att gripandena i samband med övergångsperioden innan president Joe Biden installeras i slutet av januari var negativa för landets rykte.

Enligt Mada Masrs källor ingrep al-Sisi och regeringen och krävde att de tre skulle släppas. Men då de tre medarbetarna hade anklagats för att ha gått med i en terroristgrupp och för att ha spritt ”falska nyheter” behövde en lösning nås i hur frisläppandet skulle ske. Mohamed Anwar al-Sadat, ledare för Reform and development party, inledde förhandlingar mellan säkerhetstjänsten och landets senat å ena sidan och med de gripnas familjer liksom med EIPR:s ställföreträdande chef och grundare, Hossam Bahgat å andra sidan.

Enligt al-Sadat var det inte främst påtryckningarna som ledde till EIPR-medarbetarnas frisläppande utan att det sedan en tid tillbaka finns kanaler mellan regeringen och vissa oppositionsgrupper i landet. Den 4 december – en knapp vecka innan al-Sisi reste till Frankrike – släpptes alla tre. Deras personliga tillgångar och egendom har dock frusits.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.