NYHETER:

Lastbilsprotest i Kanada över

Polisen använde både pepparspray och chockgranater för att bryta upp protesten som har riktats mot landets vaccinkrav och, ju större inflytande mer extrema element fått, allt mer blivit en regeringsfientlig protest där krav har rests på att premiärminister Justin Trudeau skulle avsättas. Foto: Cole Burston / TT/AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Lastbilsprotest i Kanada över

Kanadensisk polis inledde i fredags en omfattande insats för att hantera den tre veckor långa lastbilsprotesten som har ockuperat stora delar av Ottawa de senaste tre veckorna. Flera ledare för protesten har gripits, många har bötfällts och lastbilar har transporterats bort från stadskärnan.

Av Bella Frank

KANADA | På söndagen hade polis i Ottawa gripit 191 personer och bogserat bort 76 fordon. Polisens insats inleddes på fredagen men fortsatte under hela lördagen, och polisen hade på lördagseftermiddagen tagit kontroll över en av de huvudsakliga protestplatserna, Wellington Street vid parlamentet, rapporterar CBC News.

Polisen använde både pepparspray och chockgranater för att bryta upp protesten som har riktats mot landets vaccinkrav och, ju större inflytande mer extrema element fått, allt mer blivit en regeringsfientlig protest där krav har rests på att premiärminister Justin Trudeau skulle avsättas.

I början av förra veckan infördes undantagslagar i Kanada och i torsdags varnade polis protestdeltagarna att ett omfattande ingripande var nära förestående. På torsdagskvällen greps flera ledare för protesten, bland andra Chris Barber, och Tamara Lich som varit drivande i den framgångsrika insamlingskampanjen för protesten som har generat omkring 18 miljoner dollar. På fredagen twittrade en av talespersonerna för lastbilsprotesten – som har inneburit flera hundra lastbilar parkerade i centrala Ottawa under tre veckors tid – B J Dichter att ”jag och många andra har lämnat Ottawa”.

Andra vägrade dock att lämna Ottawa vilket ledde till konfrontationer med polisen under lördagen. På söndagen meddelade en särskild utredningsenhet, Special Investigations Unit, att två händelser där polisen var inblandad kommer att utredas. Det rör dels en kvinna som skadades av en ridande polis, i bilder på sociala medier ser det ut som kvinnan hamnar under hästen. I en annan händelse avlossade kravallpolis ett så kallat mindre dödligt vapen mot en grupp demonstranter tidigt på lördagskvällen: ”Inga skador har rapporterats vid den här tidpunkten.”, sade utredningsenheten på söndagen och uppmanade alla som träffats av en projektil att ta kontakt, rapporterar CNN.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.