NYHETER:

FN-ländernas uppmaning: Respektera uigurer

En demonstration till stöd för bland annat uigurerna, ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk, utanför den kinesiska ambassaden i London. Foto: Matt Dunham/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

FN-ländernas uppmaning: Respektera uigurer

Av TT-AFP


KINA | 43 nationer, bland dem USA samt flera europeiska och asiatiska länder, har skrivit under en deklaration i vilken de uppmanar Kina att respektera minoritetsgruppen uigurers rättigheter.

Sverige uppges vara ett av länderna som undertecknat dokumentet.

”Vi uppmanar Kina att tillåta omedelbar, meningsfull och obegränsad tillgång för oberoende observatörer i Xinjiang, bland dem FN människorättskommissarie och hennes medarbetare”, heter det i uttalandet som lästes högt i FN av Frankrikes FN-ambassadör.

Xinjiang är den region i Kina där många uigurer bor. Människorättsorganisationer har publicerat rapporter om tortyr, massgripanden och interneringsläger av den muslimska minoritetsgruppen där.

Peking, som förnekar anklagelser om folkmord och etnisk rensning, i Xinjiang reagerade med ilska på utspelet. Landets FN-ambassadör säger att det innehåller ”lögner” och är en del av en ”sammansvärjning för att skada Kina”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.