NYHETER:

Facklig ledare frisläppt i Myanmar

Familjer till gripna i i  Insein-fängelset i Yangn i Myanmar väntar på att deras nära och kära ska släppas. Militärjuntan meddelade i måndags att 5 600 politiska fångar ska släppas. Foto: AP Photo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Facklig ledare frisläppt i Myanmar

Daw Myo Aye som leder den oberoende fackföreningen Solidarity Trade Unions of Myanmar (Stum) har släppts ur fängelse i Myanmar. Hon är en av 5 600 politiska fångar som militärjuntan i Myanmar har uppgett ska släppas. Den omfattande frigivningen sker efter påtryckningar från Asean på militärjuntans ledare Min Aung Hlaing.

Av Bella Frank

MYANMAR | Daw Myo Aye har suttit fängslad i Insein-fängelset, varav den senaste tiden i isoleringscell. Fängelset är ökänt för undermåliga villkor och hennes hälsa har försämrats samtidigt som hon nekats vård, skriver organisationen Clean Clothes Campaign som har jobbat för hennes frigivning. 

Hennes frigivning skedde dock först efter att den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Association of South-East Asian Nations (Asean) hade gjort sitt missnöje med Myanmars militärjunta tydligt, varpå juntan i veckan beslutade att släppa tusentals politiska fångar fria. 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch betonar dock att frisläppandet som har aviserats inte är tillräckligt och inte heller speglar en förändring vad gäller juntans syn på mänskliga rättigheter. 

– Den ofullständiga frigivningen av felaktigt gripna fångar får inte avleda uppmärksamheten från juntans oerhört olagliga styre, säger Linda Lakhdhir, Human Rights Watchs juridiska rådgivare för Asien, på organisationens hemsida.

Brukar inte ingripa

Det var på ett extrainsatt möte som Aseans utrikesministrar i förra veckan beslutade att inte bjuda militärjuntans ledare, Min Aung Hlaing, på det kommande toppmötet som hålls den 26–28 oktober. Istället kommer en icke-politisk representant från Myanmar att bjudas in, rapporterar Reuters. Beslutet togs med anledning av väldigt lite har skett i den fredsplan som militärjuntan kom överens med Asean om i april i år, liksom det svåra människorättsläget i landet. 

Beslutet är ovanligt, då Asean har en policy att inte lägga sig i medlemsländernas inre angelägenheter. Malaysias utrikesminister Saifuddin Abdullah menar dock att Asean bör tänka över sin policy om icke-inblandning.

– Jag påminde mötet att Asean har tio medlemsstater. Hur mycket än frågan i Myanmar är lokal och nationell har den påverkat regionen och vi borde också erkänna oron från de andra nio medlemsstaterna, sade Saifuddin Abdulla, rapporterar Reuters.

Greps i april

Det var i våras som Daw Myo Aye greps och fängslades för sin roll i protesterna mot militärjuntan som tog makten över landet i en kupp den 1 februari i år. Den civila regeringschefen, statskansler Aung San Suu Kyi, greps tidigt den morgonen och har sedan dess suttit i husarrest. Daw Myo Aye har i många år arbetat för att stärka fackliga rättigheter i landet och hon greps på fackföreningens kontor i Yangon den 15 april i ett läge då många andra fackliga representanter antingen redan hade gripits eller gått under jorden. 

En talesperson för Workers Rights Consortium, som bevakar fackliga rättigheter globalt, sade i samband med hennes gripande:

– Då många fackliga ledare redan har gått under jorden eller har gått i exil innebär militärens gripande av Daw Myo Aye en allvarlig utmaning för den viktiga roll som Myanmars fackliga rörelse har i kampen för att återupprätta demokratin, rapporterade The Guardian i våras. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.