NYHETER:

Påven vädjar: Sänd inte migranter till Libyen

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Påven vädjar: Sänd inte migranter till Libyen

Påve Franciskus vädjar om att den praxis som innebär att migranter sänds tillbaka till Libyen eller andra osäkra länder, och där utsätts för ”omänskligt våld”, omedelbart ska upphöra.

Av TT-AP


VATIKANSTATEN | Det var efter söndagsbönen på Petersplatsen i Vatikanstaten i Rom som påven gjorde det känslosamma uttalandet.

– Det är så många av dessa män, kvinnor och barn som blir föremål för omänskligt våld. Återigen ber jag det internationella samfundet att leva upp till sina löften att finna gemensamma, konkreta och hållbara lösningar för att hantera flödet av migranter i Libyen och Medelhavet, säger han.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR och människorättsorganisationer har länge fördömt de förhållanden som råder i migrantlägren i Libyen. Rapporter finns om att människor har utsatts för misshandel, våldtäkter och andra former av tortyr i lägren.

Men många migranter har uthärdat de vidriga förhållandena i långa perioder i väntan på plats ombord på – ofta sjöovärdiga – båtar som människosmugglare förfogar över.

För närvarande anländer ett ökat antal människor i migrantbåtar från Libyen till Italien. Exempelvis har omkring 3 400 migranter nått hamnstaden Roccella Ionica hittills i år – att jämföra med 2019 då totalt 480 migranter nådde staden.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.