Demonstranter i Philadelphia ger sitt stöd till arbetarna i Alabama som under hård press från ledningen håller på att ta ställning till att bilda vad som skulle bli den första fackföreningen någonsin på Amazon i USA. Foto: Joe Piette/Flickr

REPORTAGE

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Alabama – skådeplats för historisk facklig kamp

Om några veckor kan arbetare på ett lager i Alabama komma att bilda den första fackföreningen på Amazon i USA någonsin. Den pågående striden handlar dock inte bara om lagret i Bessemer utan om hur framtidens jobb kommer att se ut. Det säger Stuart Appelbaum, ordförande för fackföreningen RWDSU, som ser tydliga paralleller mellan det som händer nu och medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

– Vi tror att den här omröstningen blir gnistan till en rörelse, säger han till Tidningen Global.

Av Bella Frank

USA I februari inleddes omröstningen som ska avgöra om lagret i Bessemer blir den första Amazon-arbetsplatsen i USA att organisera sig fackligt eller ej. Den 29 mars ska omröstningen vara klar och Stuart Appelbaum – mångårig ordförande för Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU), som representerar omkring 100 000 arbetare runt om i USA – säger att utgången är oklar men att det fackliga intresset är starkt:

– Energin på marken är extraordinär, folk är förväntansfulla, säger han till Tidningen Global.

Appelbaum förklarar att intresset från anställda att bilda fackförening varit stort, och om det bara hade handlat om det vore saken klar. Det är dock ingen slump att det hittills inte bildats något fack på Amazon sedan företagsstarten för 27 år sedan. Företaget är starkt antifackligt och företagets reaktion på arbetarna i Bessemers initiativ är inget undantag.

– Det är den mest aggressiva antifackliga kampanjen vi någonsin har sett. De försöker skrämma arbetare och avskräcka dem från att rösta för en fackförening. Om det inte vore för det så har jag inga som helst tvivel på att arbetarna skulle rösta för en fackförening, säger han.

Tray Ragland, till vänster, och Kim Hickerson fackföreningen Retail, Wholesale and Department Store Union utanför Amazonlagret i Bessemer. Foto: AP Photo/Jay Reeves

Stöduttalande från Biden

Det var i somras som en grupp anställda vid lagret hade fått nog av arbetsvillkoren på det då bara några månader gamla lagret. De kontaktade i hemlighet fackföreningen RWDSU och började därefter arbeta för att skapa så stort intresse bland arbetarna på lagret att de skulle kunna få till stånd en omröstning. I december förra året hade man fått tillräckligt många röster från arbetare för att få tillstånd att genomföra en omröstning.

Amazon skred snabbt till verket och försökte såväl förhindra en omröstning som skjuta upp den – men i början av februari 2021 var den inledd. Och sedan dess har intresset ökat kraftigt.

I början av mars gjorde president Joe Biden ett stöduttalande till ”arbetarna i Alabama”. ”Det är ett livsavgörande viktigt val – ett som borde ske utan trakasserier eller hot från arbetsgivare” skrev presidenten på Twitter i samband med uttalandet.

Stuart Appelbaum talar om att RWDSU kontaktats av arbetare på Amazon i Bessemer som under omröstningens gång blivit mer positivt inställda till facket:

– Vissa har hört av sig till oss och sagt att de ångrar att de röstade så tidigt, eftersom de nu förstår varför de behöver en fackförening. Vi vet inte hur det går men vi är väldigt entusiastiska.

”Kan inte överskattas”

Hur historisk skulle då ett valresultat för en fackförenings bildande vara? Stuart Appelbaum menar att den fackliga kampanjen redan har varit framgångsrik genom att många som tidigare inte känt till vad en fackförening gör nu bekantat sig med den fackliga rörelsen och att man på nära håll ser vad arbetsgivare gör för att försöka förhindra att arbetare får facklig representation.

Han menar också att detta har öppnat dörren för facklig organisering på Amazon-lager inte bara i USA utan runt om i världen. Appelbaum och RWDSU var väl medvetna om att det inte skulle räcka med att organisera ett lager och sedan vara nöjda med det. Amazon förändrar industri efter industri och Appelbaum menar att de inte längre kan tillåta företaget att skapa en arbetsplatsmodell utan facklig representation där arbetare kan behandlas illa och avhumaniseras utan att kunna vända sig till facket.

– Betydelsen av den här fackliga omröstningen kan inte överskattas, det är det viktigaste fackliga valet på många årtionden. Omröstningen har redan skickat ett budskap till arbetare över hela USA att tiden för att organisera sig är nu, konstaterar han.

Stuart Appelbaum. ordförande för Retail, Wholesale and Department Store Union. Foto: International Trade Union Confederation

 

BLM stöder facket

Den fackliga mobiliseringen går också hand i hand med den antirasistiska kampen. 85 procent av arbetarna på lagret i Bessemer är afroamerikaner och Black Lives Matter-rörelsen har stärkt många att ta kampen även på sina arbetsplatser. Black Lives Matter har också tagit tydlig ställning för facklig mobilisering, och har samarbetat med RWDSU sedan omröstningen blev ett faktum.

På lördag kommer Black Lives Matter att genomföra en solidaritetskaravan i Bessemer till stöd för arbetarna.

”På samma sätt som vi har ett rätt att leva har vi rätt att arbeta. Striden i Alabama är helt enkelt del av en större rörelse för kollektiv befrielse”, säger Black Lives Matter-medgrundaren Patrisse Cullors i ett pressmeddelande på RWDSU:s hemsida.

Stuart Appelbaum betonar hur viktigt det är att Black Lives Matter kommunicerar att facklig organisering är ett sätt att hantera systemisk rasism på arbetsplatserna och ser historiska paralleller:

– Vi anser att den här kampanjen lika mycket handlar om medborgerliga rättigheter som arbetsrätt. Vi ser en direkt koppling mellan medborgarrättskampen på 1950- och 1960-talet och organiseringen av vad som är en majoritet svarta arbetare på ett Amazon-lager 2021.

”Handlar om framtidens jobb”

RWDSU har under den senaste tiden kontaktats av arbetare inte bara på andra Amazon-lager utan anställda på helt andra företag i USA som vill veta mer om hur man bildar en fackförening.

– Vi har aldrig tidigare hört från så många arbetare som vill bilda en fackförening på sin arbetsplats. Vi tror att den här omröstningen blir gnistan till en ny rörelse, säger Stuart Appelbaum och låter också veta att arbetare hört av sig från många andra länder, bland annat från Sverige då svenska elektriker från Elektrikerförbundets ungdomsverksamhet, Framtidens Elektriker, skickat en video med en solidaritetshälsning med budskapet ”ni är inte ensamma”.

Stuart Appelbaum har också intervjuats av reportrar från drygt 20 länder, ett intresse som han menar indikerar hur angelägen omröstningen är. Det mod som anställda på Bessemer-lagret uppvisar, trots den otroliga press de utsätts för av ledningen på Amazon, är imponerande betonar han:

– Det handlar inte bara om Alabama, och det handlar inte bara om Amazon, vad det egentligen handlar om är hur framtidens jobb kommer att se ut och hur arbetande människor kommer att behandlas på arbetsplatserna, säger han.

Stöddemonstration i Philadelphi för den fackliga kampen i Alabama. Foto: Joe Piette/Flickr

 

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.