Premiärminister Abdul Hamid Dbeibah ska leda övergångsregeringen till valet i december. Foto: AP Photo/Hazem Ahmed

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Libysk interimsregering godkänd

Libyen har fått en enad övergångsregering som ska leda landet till det utlysta valet i december i år. Interimsregeringen står inför många utmaningar som en kollapsad ekonomi, fattigdom och utländska stridande.

Av Bella Frank

LIBYEN Landet har länge haft två regeringar, en FN-godkänd med säte i Tripoli, och en utmanare i Benghazi. Nu får Abdul Hamid Dbeibah rollen att som premiärminister för interimsregeringen lotsa landet till efterlängtad stabilitet och fred.

– Det här kommer alla libyers regering, sade han i ett kort tal efter omröstningen i parlamentet som godkände honom och interimsregeringen efter två dagars debatt.

Landets tidigare diktator Muammar Gaddafi störtades hösten 2011 efter att protester utbrutit i Benghazi i östra delarna av det oljerika landet i februari samma år. Sedan 2015 har landet haft två konkurrerande styren, den FN-stödda regeringen under Fayez al-Sarraj har haft stöd av Turkiet, och general Khalifa Haftar i Benghazi  har stöttats av såväl Förenade arabemiraten, Ryssland, Frankrike och Egypten bland andra.

Legosoldater ett problem

Den avgående ledaren av den FN-erkända regeringen Fayez al-Sarraj säger enligt AFP att han är ”helt redo att lämna över” makten.

På båda sidor har legosoldater stridit och dessa styrkor ska, enligt det eld upphör som upprättades i oktober förra året, dras tillbaka och lämna landet. Dbeibah uppmanade i parlamentet på tisdagen att alla utländska stridande lämnar Libyen.

– Legosoldaterna är en kniv i vår rygg – de måste lämna [landet], sade han, rapporterar Al Jazeera English.

Mycket av utmaningen att hantera och koordinera processen med att få bort legosoldaterna kommer att hamna på den nya interimsregeringens nyutsedda utrikesminister Najla El Mangoushs bord. El Mangoush är en människorättsadvokat från Benghazi. Dbeibahs utnämning av Mangoush kom efter att han backat från tidigare löften om att 30 procent av ministerposterna skulle utgöras av kvinnor. Efter kritik har nu fem kvinnor utsetts till ministrar av sammanlagt 31, rapporterar The Guardian.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.