Med en human rights due diligence-lag blir EU-företag ansvariga för risk- och konsekvenanalyser i hela sitt leverantörsled. Här syr fabriksarbetare munskydd i Port-au-Prince i Haiti. Foto: AP Photo/Dieu Nalio Chery

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

EU-parlamentet röstade för ökat företagsansvar

EU-parlamentet röstade på onsdagen för ett förslag om att företag enligt lag blir tvungna att identifiera och förhindra negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljön i hela leverantörsledet.

Av Bella Frank

EU – För företag skapar vi en jämn spelplan och juridisk tydlighet. För konsumenter försäkrar vi att produkterna är rättvisa. För arbetare stärker vi skyddet. För offer förbättrar vi deras tillgång till rättsskipning. Och för miljön tar vi ett steg som borde ha tagits för länge sedan, sade den nederländska ledamoten Lara Wolters, under debatten i parlamentet i måndags, rapporterar Euractive.

Med röstsiffrorna 504–70 röstade EU-parlamentet på onsdagskvällen för förslaget om ökat företagsansvar. EU-kommissionen väntas under våren lägga fram ett bindande lagförslag om risk- och konsekvensanalyser, så kallad human rights due diligence, och EU:s justitiekommissionär har meddelat att ett sådant kommer att presenteras under det andra kvartalet i år.

Jämn spelplan

Företag som brister i arbetet med risk- och konsekvensanalyser ska kunna stämmas av drabbade parter. Även företag som vill ha tillgång till EU:s inre marknad skulle behöva visa att de gör motsvarande risk- och konsekvensanalyser, rapporterar Euractiv.

Flera europeiska länder har redan en human rights due diligence-lagstiftning i någon form. Bland annat kräver fransk lagstiftning att större företag med huvudkontor i landet gör risk- och konsekvensanalyser, och i Nederländerna finns en lag som syftar till att förhindra barnarbete inom företags hela leverantörsskedjor.

Och i förra veckan godkände den tyska regeringen en lagstiftning som också parlamentet väntas rösta för. Det finns också stöd från affärsvärlden för en human rights due diligence-lagstiftning på EU-nivå eftersom det anses skapa en jämn spelplan för alla företag liksom klargöra vilka juridiska skyldigheter företag har.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.