Krigsbrott av flera aktörer i Cabo Delgado

En kolhög efter en attack mot byn Aldeia da Paz utanför Macomia i Cabo Delgado, Moçambique, i höstas. Foto: Marco Longari/AFP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Krigsbrott av flera aktörer i Cabo Delgado

Krigsbrott har begåtts i provinsen Cabo Delgado i Moçambique av den islamistiska grupp som i folkmun kallas al-Shabaab. Men civila i området har också utsatts för krigsbrott från regeringsstyrkor liksom av ett privat säkerhetsföretag.

Krisen har eskalerat under det gångna året och över en halv miljon beräknas vara på flykt och mer än 2 000 människor tros ha dött i konflikten hittills.

Av Bella Frank

MOÇAMBIQUE Det har snart gått ett år sedan den islamistiska väpnade gruppen al-Sunna wa Jama’a – i folkmun al-Shabaab – attackerade hamnstaden Mocímboa da Praia i nordöstra Moçambique vilket blev startskottet för en upptrappad konflikt i Cabo Delgado där över en halv miljon tvingats på flykt de senaste åren.

Mer än 530 000 personer har tvingats på flykt i området – omkring en fjärdedel av provinsens totala befolkning – och av dessa uppskattas omkring 250 000 vara barn.

Civila kläms från flera håll, såväl från al-Shabaab, liksom från regeringstrupper och ett sydafrikanskt privat säkerhetsföretag som strider på regeringssidan:

– Alla tre [aktörer] har begått krigsbrott, och orsakat hundratals civilas död. Det internationella samfundet har inte fokuserat på den här krisen medan den har eskalerat till en fullskalig väpnad konflikt under de senaste tre åren, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionala chef för östra och södra Afrika på organisationens hemsida.

Jihadistisk världsbild

Detta framkommer i den nya rapporten What I saw is death’: War crimes in Mozambique’s forgotten cape av Amnesty International som släpptes nyligen. Amnesty International har intervjuat 79 personer som tvingats på flykt i rapporten som fokuserar på upptrappade strider i Capo Delgado sedan en större attack av al-Shabaab på hamnstaden Mocímboa da Praia den 24 mars förra året.

Gruppen intog den strategiskt viktiga staden ett par dagar innan regeringsstyrkor tog tillbaka kontrollen, och kort därefter kunde gruppen inte staden Quissanga temporärt. Även 2017 intog gruppen hamnstaden Mocímboa da Praia och i augusti förra året gjorde man det igen.

al-Shabaab – allierade med Islamiska staten (IS) även om det är oklart hur reella kopplingarna grupperingarna emellan är – har begått brutala övergrepp mot befolkningen i Cabo Delgado med omfattande halshuggningar av civila, kidnappningar av unga och utbredda sexuella övergrepp, pådrivna av en jihadistisk världsbild med ett islamiskt kalifat som mål.

al-Shabaabs attacker har skett både i de större städerna och på landsbygden. En kvinna som Amnesty International har intervjuat berättar hur hon och hennes man sommaren 2020 åkte med en buss som attackerades av al-Shabaab i den lilla byn Nguida.

Hon säger till organisationen att efter att passagerarna skjutits så gick en av de stridande för att hämta en machete för att hugga ihjäl de som ännu inte hade dött:

– Senare sade han att ”vi behöver inte hugga dem alla, vi kan låtit dem blöda och lida”. Ledaren för banditerna undrade varför varför alla försökte fly. De sprang mot Macomia. ”Ni kan fly dit men vi kommer dit och kommer att göra samma sak mot Macomia som vi gör här”. Ledaren sade det, berättar kvinnan som var gravid vid tillfället och som sköts i bröstet under attacken. Hon överlevde och födde två månader senare ett barn, men hennes man dödades i attacken.

Rik på naturresurser

Men regeringsstyrkor såväl som det sydafrikanska privata säkerhetsföretaget Dyck Advisory Group (DYG) har också begått krigsbrott som utomrättsliga avrättningar och tortyr av civila som de pekat ut som medlemmar av, eller positiva till, al-Shabaab. Även dessa styrkor har begått sexuella övergrepp. Det sydafrikanska säkerhetsföretaget anlitades bland annat på grund av deras tillgång till stridshelikoptrar, och människor Amnesty International har talat med vittnar om hur de skjutit rakt på civila utan urskillning, samt släppt bomber över bostadshus.

Den nordöstra provinsen Cabo Delgado har länge försummats av regeringen, området är underutvecklat och fattigdomen är utbredd – 2015 var fattigdomsnivån över 50 procent. Samtidigt är provinsen rik på naturresurser som naturgas och ädelstenar – rikedomar som lockat utländska storföretag till området som franska Total, brittiska Gemfield och italienska Eni, och intressekonflikter i relation till naturresrurserna där folk tvingats från sin mark har stärkt spänningarna i området.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.