Sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Rangoon tidigare i veckan. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Minst sju demonstranter dödade i Myanmar

Minst sju demonstranter har dödats i Myanmar, enligt vittnen och lokala medier. De senaste uppgifterna om juntans brutala våld kommer i ljuset av nya anklagelser från Amnesty International om att militären dödar demonstranter med vapen avsedda för krig.

Av TT-AFP-Reuters

MYANMAR ”Taktiken från Myanmars militär är långt ifrån ny, men deras dödliga våld har aldrig tidigare direktsänts så att det kan följas av hela världen”, skriver Joanne Mariner, Amnestys Internationals chef för hantering av kriser, i rapporten.

Över 50 videofilmer från sociala medier som visar hur demonstranter dödas vid protester i Myanmar har granskats av Amnesty. International. Människorättsorganisationen anser att många av morden kan liknas vid rena avrättningar.

Sedan juntan tog makten i en kupp den 1 februari har säkerhetsstyrkor dödat minst 60 demonstranter, enligt FN. Bara på torsdagen har minst sju personer skjutits ihjäl i Myaing och Rangoon, vilket har fångats på brutala bilder som sprids i sociala medier.

”Agerar återhållsamt”

Enligt Amnesty International har vissa förband som satts in mot demonstranterna tidigare legat bakom grymheter mot exempelvis rohingyer, vilket har tvingat över 700 000 ur folkgruppen på flykt.

”Det här är förhärdade befälhavare som redan har varit inblandade i brott mot mänskligheten. De styr över sina trupper och använder sig av dödligt våld helt synligt”, skriver Mariner.

Militären har tidigare sagt att de agerar återhållsamt gentemot de enorma protester som har pågått sedan maktövertagandet. Men enligt Amnesty International har bland annat prickskyttegevär och kulsprutor använts mot demonstranter.

Militärjuntan har avsatt den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och hennes regering. Folkvalda politiker har frihetsberövats, varav minst två företrädare för regeringspartiet NLD som har dött.

Suu Kyi sitter fängslad på okänd plats. Närmare 2 000 personer har gripits.

FN fördömer

FN:s säkerhetsråd fördömer användningen av våld mot fredliga demonstranter.

– Nu är det dags för nedtrappning. Det är dags för diplomati. Det är dags för dialog, säger Kinas FN-ambassadör Zhang Jun.

Kina har historiskt varit en nära allierad till Myanmar och juntastyret. Under 2010-talets demokratisering av landet lade bland annat USA om sin Myanmarpolitik, med slopade ekonomiska sanktioner. Militärens brutala förföljelse av minoritetsgruppen rohingya 2017 gjorde dock landet till internationell paria, vilket åter öppnade för kinesiskt inflytande, och i januari 2020 besökte Xi Jinping Aung San Suu Kyi i Naypyidaw .

Generalerna har dock inte sett med blida ögon på Pekings ökade makt och påverkan i landet. Vissa bedömare ser Suu Kyis närmande till Kina som ett av motiven till maktövertagandet i februari.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.