Den indiska historikern Ramachandra Guha i en protest för klimataktivisten Disha Ravis frisläppande. Indien kritiseras i Freedom Houses nya rapport som pekar på att allt fler länder blir ”icke fria”. AP Photo/Aijaz Rahi

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Demokratin på global reträtt

Tre fjärdedelar av planetens mänskliga invånare lever i samhällen där friheten trycks tillbaka. Det är en av slutsatserna i Freedom Houses senaste rapport.

Av Klas Lundström

DEMOKRATI Den Washingtonbaserade tankesmedjans dystra slutsatser bottnar i en global översikt som också bekräftar en segdragen – och nu 15 år gammal – trend av ”djupnande demokratisk recession”.

”Demokrati och pluralism utsätts för angrepp. Diktatorer sliter för att utplåna de sista resterna av inhemsk oenighet och sprida sitt skadliga inflytande till nya hörn av världen”, skriver Sarah Repucci, en av medförfattarna till rapporten, i en artikel i samband med rapportens publicering.

Enligt Freedom Houses index har antalet ”fria” stater minskat från 89 till 82 sedan 2005, medan ”icke fria” har ökat från 45 till 54 under samma period.

”Bestående effekter”

I rapporten nämns en rad utvecklingar för den ihållande trenden medan etniska, religiösa och andra minoriteter i såväl fria som icke-fria stater får klä skott för politiskt missnöje. Därtill har covid-19-pandemins ankomst utnyttjats som förevändning för inskränkningar av rörelse- och mötesfrihet samt kontroversiella politiska reformer – bland annat i El Salvador, Filippinerna, Indien och Ungern.

”Många av årets negativa utvecklingar kommer sannolikt att ha bestående effekter, vilket innebär att den slutliga pandemins slut inte nödvändigtvis kommer att utlösa ett omedelbart återupplivande av demokratin”, konstaterar Sarah Repucci.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.