Loujain AlHathlouls straff ligger fast. Foto: Privat

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Reseförbud kvar för AlHathloul

Loujain AlHathloul var på onsdagen upp i rätten i Riyad, Saudiarabien, för att överklaga bland annat det femåriga reseförbud hon är belagd med. Men domstolen fastställde domen från i december förra året.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Loujain AlHathloul skrev på Twitter innan domstolsförhandlingen att hon hoppades att straffet åtminstone skulle ”modifieras”. Men så skedde inte. Loujain AlHathloul dömdes i december förra året till fem år och åtta månaders fängelse i en särskild terrordomstol för att ha ha ”hetsat till förändringar” av landets styre bland annat.

Av fängelsestraffet blev tre år villkorligt och då hon redan hade suttit av knappt tre år släpptes hon den 10 februari i år. Men hon är ändå inte fri, har hennes syster Lina AlHathloul betonat, då hon inte har rätt att lämna landet på fem år.

Hotet om att på nytt gripas hänger över henne, på onsdagen varnade också domaren för att den villkorliga delen av straffet annulleras om hon begår något brott under de kommande tre åren, rapporterar BBC.

Det var i maj 2018 som Loujain AlHathloul, som länge hade kämpat för kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien, greps. Gripandet skedde en månad innan kvinnor fick rätten att ta körkort och hon var en av flera kvinnorättsaktivister som greps. Hon har berättat att hon utsattes för tortyr under den första tiden hon hölls gripen sommaren 2018.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.